Kış Aylarında Beslenme


Kış aylarında havaların soğuması ile birlikte bağışıklığımız da düşüyor. Aynı zamanda bu durumu dezavantaj gören vücut metabolizma hızını da düşürüyor. Yaz aylarında formda görünmek için sağlıklı beslenme ön plandayken kış aylarında biraz atlanabiliyor.

Peki kışın bağışıklığımızı güçlendirmek, metabolizmamızın hızına hız katmak için ne yapmalıyız bir göz atalım.

    • Metabolizmayı hızlı tutmak yapılacak ilk adımdır. Bunun için 3 ana öğün yapmak ve saatlere dikkat etmek şart! Kahvaltı saati 07.00-09.00 aralığını çok geçmemeli ve bunu takiben 5 saat aralıkla öğle ve akşam öğünü planlanmalıdır. Diyabet veya insülin direnci gibi bir sağlık sorununuz yoksa, 1 veya 2 küçük ara öğün ile açlıklarınızı bastırabilirsiniz. Akşam yemeğinin geç olması ödem şikayetini artmasına sebep olmakta operasyon sonrası şikayetleri artırmaktadır.
    • Tuz alımına dikkat edilmelidir. Tükettiğimiz peynir, et, sebze ve tahılların tümünde doğal oranda tuz bulunmaktadır, sofrada ek ilave tuz konmamalıdır. Özellikle tuzlu peynirler (ezine/eski kaşar/tulum), şarküteri, turşu, konserve salamura besinler ve soslardan kaçınmak gerekmektedir. Ödemin azalması, dolaşımın düzene girmesi ve vücudun yağ oranının azalması için tuzlu gıdalar azalmalıdır.
    • Sıvı ihtiyacı bu dönemde artmaktadır. Özellikle bu ihtiyacı su ve bitki çayları ile karşılamak yeterli ve esastır. 2.7 litre sıvı alımı kadınlar için gerekli ölçüdür. 4 bardak yaklaşık 800ml ölçüyü geçmeden bitki çayları da eklenebilir. 4 bardağın üzerinde tansiyon yükselmektedir. Özellikle beyaz ve yeşil çay ilk tercih edilebilecek antioksidan içeriği yüksek ve yağ yakımın da karaciğere destek olan bitkisel içeceklerdir.
    • Özellikle kaçınılması gereken içecekler bu süreçte hazır meyve suları, asitli içecekler ve alkoldür. Boş kalori olarak da adlandırılabilen bu içecekler, besin içerikleri açısından düşük olup karbonhidrattan zengin içeceklerdir. Yüksek miktarda tüketimleri kilo aldırır. Kemiklerden kalsiyum çekimine sebep olur ve dehidratasyonu oluşturur. Kalorisi yüksek bu içecekler yemeklerle beraber kilo aldırmaya yağlanmaya neden olur ve içeriğindeki tuz ve katkılar nedeni ile dolaşım bozukluğu oluşturabilir.
    • Sabah kahvaltılarında mutlaka biber, maydanoz gibi taze çiğ sebzeler ve taze meyveler bulunsun. Sabah kahvaltısında vitamin ve mineral açısından en önemli ilk besin kaynakları çiğ sebze ve meyvelerdir. Enerji verir ve bağışıklığı yükseltir ve konsantrasyon sağlar.
    • Tahıllı ekmekler hem sabah kahvaltısı, hem de diğer öğünlerde olmazsa olmaz besin olmalıdır. Sağlıklı diyetin en önemli enerji kaynağı ekmektir. Özellikle tam buğday unu veya çavdar unu ile yapılmış ekmekler tercih edilmelidir.
    • Kızartma hariç tüm pişirme yöntemleri sağlıklıdır.
    • Çiğ sebze ve salata her öğünün vazgeçilmezi olmalıdır, sofrayı o süslemeli ve renk vermelidir. Salataya kişi başı 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ilave edilmelidir. Salatanın içeriğindeki vitaminlerin emilimi için mutlaka koymak gerekir.
    • Dolma, kıymalı etli sebze yemekleri, kurufasulye gibi baklagil yapılan tencere yemekleri yerine ızgara etleri ve buharda sebze yemeklerini tercih etmeye özen gösterilmelidir.
    • Aşırı meyve tüketiminin de kilo aldıracağını unutmayın. Meyveyi akşam saatlerindense gün içindeki saatlerde ara öğünlerde veya kahvaltıda almaya özen gösterin. Günde 2 porsiyon ölçü yeterli olacaktır.
    • Öğünlerinizi porsiyon olarak küçültün. Özellikle yanlarına gelen yardımcı besinleri pilav/püre/patates gibi sipariş verirken gelmemesini isteyin.
    • Günlük önerilen kahve ölçüsü 400 mg kafein nedeni ile 4 bardaktır. Fakat bizim ülkemizde inaktif yaşam nedeni ile bizim beslenme rehberimiz 2 önermektedir. Operasyon sonrası günde 1-2 bardak aromasız, kafeini az, kremasız, sossuz kahve tercih edebilirsiniz.
    • Eğer gece geç saatlerde tatlı kriziniz tutarsa, büyük bir bardak tarçınlı yağsız süt için. Tarçınlı süt kan şekerinizi dengeleyeceği için tatlı krizinizi de engelleyecektir.
    • Fındık, ceviz, badem ve avokado içindeki yağlar oldukça faydalıdır. Miktarına dikkat ederek bu kuruyemişlerden tüketebilir. Avokadoyu salatanıza ya da kahvaltı tabağınıza ekleyebilirsiniz.
    • Dengeli beslenmek hayattan kopmak demek değildir. Yenilen saate ve miktarına karar vererek öğünlerinizi şekillendirebilirsiniz.