Ramazan Aylarında Beslenme


Uzun bir bekleyişin ardından 11 ayın sultanı Ramazan’a eriştik. Peki ramazanda nasıl beslenelim?

Ramazanda uzun süren açlık süreci olduğu için iftar ve sahur arasını oldukça etkili ve faydalı geçirmek gerekiyor. Eğer hamile, laktasyon sürecinde veya yeni cerrahi işlem geçirmemişseniz ve oruç tutmak istiyorsanız sizlere bazı önerilerimiz var. Bu önerilere uyarak ramazan süresince hem sağlıklı kalmak, hem de kilo probleminiz varsa onunla başa çıkmak kolay olacaktır.

Eğer özel bir beslenme planına dahil değilseniz,

İFTARDA;

1 sb su ve hurma ile orucunuzu açın.

1 kase kremasız çorba ile devam edebiliriz. Eğer kilo problemimiz yoksa 1 dilim ramazan pidesi tüketebiliriz.

Sonrasında ana yemekte mutlaka protein bulundurmaya özen gösterin.

Bu protein türleri et / tavuk / balık /hindi / peynir gibi hayvansal kaynaklı protein kaynakları olacağı gibi; kuru fasulye / nohut / maş fasulyesi / börülce /mercimek gibi bitkisel kaynaklı proteinlerden de oluşabilir.

Proteinin yanına salata ve yoğurt bulundurmanız hem mide hacmini kaplayacağından fazla kalori almanızı engeller hem de ramazanda kabızlık sorunu yaşamamanız için size yardımcı olur.

Eğer bu süreçte kilo almak istiyorsanız salata yerine daha çok protein içeren ana yemekten tüketebilirsiniz.

Yardımcı yemeklerden olan pilav, makarna, mantı gibi basit karbonhidratları sınırlandırmakta fayda var. Bunlar yerine dilerseniz kompleks karbonhidratları tüketebilirsiniz. Bunlar tam tahıllı ürünlerdir. Tam tahıllı makarna, kepekli – esmer pirinç ve pilavı, kepekli mantı gibi gıdalar ramazanda gün boyu düşen kan şekerinizin hızla çıkması yerine düzenli artmasını sağlayacak ve sağlık problemi oluşturmayacaktır.

Ramazan tatlısı olarak şerbetli tatlıları tüketmemenizi önersek de haftada 1-2 gün tatlıya yer verebilirsiniz.

Benim önerim meyve tatlıları, sütlü tatlılar veya şekersiz dondurmadan yana olacaktır.

Kola, gazlı içecek gibi boş kalori içeren ve insülin regülasyonunu bozacak içecekleri beslenmenizden tamamen çıkartmanızı öneririm. Bunun yerine su, veya gün boyu düşen mineral düzeyinize katkıda bulunmak için maden suyu veya ev yapımı meyve kompostolarını tüketebilirsiniz.

İftar ve sahur arasında muhakkak 2 ara öğün daha yapmalısınız.

Bu ara öğünlerden birinde mutlaka meyve grubu diğerinde de muhakkak yoğurt, ayran, kefir gibi bir protein grubu bulundurmalısınız.

Bu dönemde vitaminsiz kalmamak için doktorunuza danışarak bir multivitamin takviyesi alabilirsiniz.

Kan dolaşımını hızlandırmak adına iftar sonrası kısa yürüyüşler veya yoga gibi spor aktiviteleri kaslarınızın güçlenmesine ve çalışmasına destek olacaktır.

Bunlar genel geçer beslenme önerileridir. Diyet kişiye özeldir. Kişiye özel beslenme planınız için mutlaka bir beslenme ve diyet uzmanından destek alın.

Hayırlı, sağlıklı bir ramazan dilerim.