Emzirme Döneminde Beslenme
Emzirme hem bebek hem de anne için oldukça önemli bir konudur. Bebeğin ihtiyacı olan makro ve mikro besin ögelerini bebeğe verirken aynı zamanda anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir. Aynı zamanda süt salgılanırken her 1 ml süt için annenin vücudunun 1 kalori yaktığını da biliyor muydunuz ?
Acaba sütüm yeterli mi, sütüm galiba az gibi cümleleri muhakkak annelerden duymuşuzdur. Ama size iyi haber! Anneler; hamilelik ve emzirme döneminde vücudun uyum sağlama konusunda iyi olduğundan emin olabilirsiniz. Bu dönemde yiyeceklerden alınan besinler tipik olarak daha verimli bir şekilde emilir ve süt içeriği anne depoları pahasına korunur. Bu nedenle laktasyon dönemindeki annenin sağlığını ve kemik yapısını korumak için yeterli ve dengeli beslenmesine dikkat etmeleri oldukça önemlidir. Genel olarak, anne sütünün özellikle yağ asidi kompozisyonunu etkilemesine rağmen, beslenme kalitesi oldukça dengelidir.
Emziren Anneler Nasıl Beslenmelidir ?
Emziren kadınların özel bir sağlık veya normalin %20’sinden fazla kilo problemi yoksa özel bir diyet uygulamasına gerek yoktur, ancak sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine bebeğin ve kendi sağlığı açısından uyması şarttır. Sağlıklı diyet denildiğinde bol miktarda meyve ve sebze, kepekli tahıllar (kepekli kahvaltılık tahıllar, kepekli makarna ve kepekli ekmek gibi), fasulye ve bakliyat gibi kaliteli protein, yağsız et, yağlı balık, yumurta, fındık ve yağlı tohumlar, bazı süt veya kalsiyum- süt alternatifleri (düşük yağ / düşük şeker çeşitlerinin seçilmesi) veya zeytinyağı gibi besinlerden oluşan bir beslenme düzeni düşünülmelidir.
Diyette doymuş yağ, şeker ve çikolata, kek, bisküvi ve şekerli ve gazlı içecekler gibi tuzlu yiyeceklere de ihtiyaç duyulmaz, bu besinler annenin süt oluşumuna bir etki etmeyeceğinden daha az sıklıkta ve daha az miktarda tüketilmelidir.
Hidrasyon emzirme için en önemli bir noktadır. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) emziren bir annenin günde yaklaşık 10-12 bardak su tüketmesini tavsiye etmektedir.
Emziren İçin Besin Gereksinimleri Nelerdir ?
Emzirme için enerji gereksinimi günde 500 ekstra kalori olarak hesaplanmıştır, ancak daha yakın bir zamanda günde yaklaşık 330 kalorinin daha muhtemel olduğu ileri sürülmüştür. Bu durumu annenin kilosuna, yağ dokusuna bağlı olarak beslenme uzmanınız size özel yorumlayacaktır.
Annenin emzirme döneminde açlık hissetmesi durumunda, meyve ve yağlı tohumlarla hazırlanmış sade yoğurt, tam tahıllı ekmekle yapılmış küçük sandviçler veya meyve gibi besleyici atıştırmalıklar ara öğünler için tavsiye edilebilir.
Bazı besinlerin vücut için gereksinimleri emzirme döneminde artabilir, ancak hemen hemen tüm vitaminler ve mineraller, (D vitamini dışında) çeşitli ve dengeli bir diyetle besinlerle tamamlanabilir. Bu konuda beslenme uzmanınızdan destek almayı ihmal etmemelisiniz.
Vegan Annenin Emzirme Dönemindeki Beslenmesi ?
Vegan bir diyet uygulayan anneler, beslenmelerine ek takviye edilmiş gıdalardan veya bir takviyeden güvenilir bir şekilde B12 vitamini alımını sağlamalıdır. Beslenme araştırmalarına göre emziren kadınlar için belirli bir ulusal referans verisi yoktur.
Farkında olmaları gereken yiyecekler var mı ?
Yağlı balıklarda bulunan maternal dokosaheksaenoik asit (DHA) alımı, bir bebeğin normal gelişimine katkıda bulunur. Emziren anneler haftada bir porsiyon (140 g) yağlı balık yemeye çalışmalı ve haftada iki porsiyondan fazla yemedikleri sürece yağlı balık yemenin sağlık yararları, cıva içeriğinden çok daha fazla olmaktadır.
Emzirme Döneminde Alkol Tüketimi ?
Bir annenin tükettiği besinler az miktarda anne sütüyle bebeğine geçebilir. Düzenli olarak alkol almanın bebeğin gelişimini etkileyebileceğine dair hafif bir risk vardır. En güvenli seçenek alkolden tamamen kaçınmaktır.
Alkol tüketilirse, öneriler bir veya iki birimden fazla alkol (standart bir bardak (175ml) şarap içerir) iki ünite), haftada bir veya iki kez ve emzirmeye tek bir içecek sonra en az iki saat ara verilmelidir. Ama yine de özellikle belirtmek isterim ki hamilelik ve emzirme döneminde alkol tüketiminden kaçınmalısınız.
Emzirme ve Kafein Tüketimi
EFSA ve İngiltere Toksisite Komitesi (COT), emziren annelerin düzenli kafein tüketimini günde 200 mg ile sınırlaması gerektiğini önermektedir. Bu kabaca iki bardak hazır kahve, iki bardak çay veya bir bardak filtre kahve anlamına gelir.7,8 Enerji içecekleri hem kafein hem de şeker bakımından yüksektir, bu yüzden bu içecekleri 200 ml sınırında tutmakta fayda vardır.
References
- NHS Choices. The Eatwell Guide. London;NHS:2016
- European Food Safety Authority. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water. Parma;EFSA:2010
- Scientific Advisory Committee on Nutrition. Dietary Reference Values for Energy. London;SACN:2011
- Food Standards Agency, Public Health England. National Diet and Nutrition Survey: results from years 7 and 8 (combined). London;Gov.uk:2018
- Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. Alcohol and pregnancy. London;RCOG:2018
- NHS. Breastfeeding and drinking alcohol. London;NHS:2016
- European Food Safety Authority. Scientific Opinion on the safety of caffeine. Parma;EFSA:2015
- Scientific Advisory Committee on Nutrition. Feeding in the first year of life: draft SACN report. London;PHE:2017
- NHS. Caffeine and breastfeeding. London;NHS:2016
- Food Standards Agency. Testing of government advice on peanut consumption during early life. London;FSA:2009
- Committee on Toxicity. Joint SACN/COT Working Group on the timing of introduction of allergenic foods into the infant diet: 9 Dec 2016. London;COT:2017