Dukan Diyeti

İlk olarak 2000 yılında ortaya çıkan “Dukan diyeti”, Fransız hekim Pierre Dukan tarafından hazırlanmış; protein ağırlıklı, düşük karbonhidrat ve düşük yağ içeren, oldukça katı kuralları olan bir beslenme programıdır. Dukan diyetinde, kilo vermenin proteinle ilgili olduğu ve vücuda dışarıdan yağ alarak vücuttaki yağların yakılmayacağına inanılır. Vücudun proteinleri yakarken daha fazla kalori harcamasından yola çıkarak protein ağırlıklı beslenme uygulanır. Pierre Dukan, hastalarının diyetlerinden eti azaltmadan zayıflamalarını hedefleyerek bu yöntemi geliştirmiştir ve bu diyet yöntemiyle beslenme danışmanlığı vermeye başlamıştır. Daha sonra Dukan’ın yazmış olduğu “The Dukan Diet” adlı kitabı birçok ülkede en çok okunan kitaplar listesine girmiştir.

Dukan diyetinin atak, seyir, güçlendirme ve koruma aşamaları olmak üzere 4 aşaması bulunur.

1. Aşama – Dukan diyeti atak evresi: Bu evre 1-10 gün sürer ve saf protein kaynakları, günde 1,5 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve en az 1,5 litre sudan oluşur.
Dukan diyetinde başlangıçta karbonhidrat olarak sadece yulaf kepeğinin kullanımına izin verildiği unutulmamalıdır. Protein kaynakları seçilirken yağsız olmasına dikkat edilir. Örneğin; yağsız dana eti, yağsız süt ve yağsız yoğurt gibi yağsız hayvansal protein kaynakları gün içerisinde serbest olarak tüketilebilir. Sebze, meyveler, karbonhidratlar, tahıllar, şekerli besinler, alkol ve yağlar bu aşamada kaçınılması gereken besinlerdir. Atak evresinin amacı; hızlı bir şekilde kilo kaybının sağlanmasıdır. Beslenme planındaki değişiklikle birlikte her gün 20 dakikalık egzersiz de yapılmalıdır.

2. Aşama – Dukan diyeti seyir evresi: Atak evresinde olduğu gibi bu evrede de saf protein kaynakları seçilir ve yağsız olmasına dikkat edilir. Bu aşamanın atak aşamasından farkı; beslenme planına yavaş yavaş sebzelerin dahil edilmesidir. Protein + sebze diyeti ve saf protein olarak dönüşümlü olarak birbirini takip eden iki diyetten oluşur. Ancak bu aşamada nişastalı sebzeler gibi tüketilmesine izin verilmeyen bazı besinler de vardır. Tıpkı atak evresindeki gibi karbonhidrat olarak yulaf ezmesi tüketilmeye devam edilir. Seyir evresinde günlük tüketilen yulaf ezmesi 2 yemek kaşığı kadar olabilir. Bu aşamanın kaç gün süreceği tamamen diyeti uygulayan kişiye bağlıdır. Seyir evresindeki diyet, verilmesi hedeflenen her 1 kilogram için 3 gün boyunca uygulanır.

3. Aşama – Dukan diyeti güçlendirme evresi: Bu aşamanın amacı ise kilo almayı engellemek ve verilen kaybedilen kiloların korunmasını sağlamaktır. Beslenme planında proteinler ve sebzeler birlikte yer alır. Günlük 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi tüketilmeye devam edilirken diyete az miktarda meyve ve kepek ekmeği eklenebilir. Diğer aşamalarda tüketilmesine izin verilmeyen nişastalı sebzeler ise bu aşamada hafta 1-2 porsiyon olacak şekilde tüketilebilir.

4. Aşama – Dukan diyeti koruma evresi: Bu evrede önemli olan ulaşılan kiloyu koruyabilmektir. Bu aşama ömür boyu sürecektir ve beslenme alışkanlıklarına günde 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi eklenmesini ve 20 dakika yürüyüşün yapılmasını gerektirir. Haftanın 1 günü ise saf protein kaynakları tüketilmelidir.
Dukan diyetinde katı kuralların olması sebebiyle diyete başlayan çoğu kişi yarım bırakmaktadır. Bu diyet ile başlangıçta kaybedilen kilonun büyük bir kısmının vücuttan kaybedilen sudan kaynaklandığı düşünülmektedir. Diyetle birlikte karbonhidrat kaynaklarının yetersiz alındığı için çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri görülür. En sık görülen şikayetler ise yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısıdır. Dukan diyetinin Britanya’nın en kötü diyeti olarak değerlendirildiği ve sağlık için olumsuz etkilerinin çok fazla olduğu unutulmamalıdır.