Aralıklı Oruç Diyeti

Aralıklı oruç yöntemi; günün belirli bir süresinde oruç tutulan ve kalan sürede besin tüketimine izin verilen bir beslenme biçimidir. Aralıklı oruç yönteminin birçok yolu vardır.

Aralıklı Açlık Uygulamaları

    • Alternatif Gün Aralıklı Açlık: Haftanın bazı belirli günlerinde yiyecek ve içecek tüketiminin serbest olduğu, bazı günlerindeyse yasak olduğu uygulamadır.
    • Düzenlenmiş Aralıklı Açlık: 5:2 diyeti de denir. Haftanın 5 günü kısıtlama olmaksızın normal beslenme düzenine devam edilirken, haftanın 2 günü çok ciddi kalori sınırlamasına gidilir. Bireyler kısıtlama olan günlerde, günlük enerji ihtiyacının yaklaşık %20’si kadarını tüketirler.
    • Zaman Kısıtlı Aralıklı Açlık: Bu uygulamadaysa bireyler, günün belirli saatlerinde enerji alımını tamamen kısıtlar, belirli zaman dilimlerinde ise enerji alımında serbesttirler. Zaman kısıtlı aralıklı açlık uygulamasının en sık tercih edilen şekli 16/8 aralıklı açlık yöntemidir. 16/8 aralıklı oruç yönteminde günün 16 saati su ve kalorisi olmayan asitsiz içecekler dışında yemek ve içmek yasaktır. Günün 8 saati ise besin tüketimine izin verilir.

Aralıklı oruç yöntemiyle ilgili çok sayıda araştırma yapılmıştır, ancak yapılan araştırmaların birçoğu birbiriyle çelişkili sonuçlar ortaya koymuştur. Bu nedenle aralıklı oruç yöntemiyle ilgili tartışmalar hala devam etmektedir ve tam anlamıyla net bir bilgi yoktur. Aralıklı oruç yönteminin sağlığı olumlu etkilediğini gösteren çalışmalar olsa da hangi uygulamanın ideal olduğu, ideal açlık süresinin ne kadar olması gerektiği gibi soruların cevabını verebilecek kanıta dayalı bilimsel veriler henüz yeterli değildir. Bu yöntemin sağlığı geliştireceğini ileri süren hipotezlerin çoğu hayvan çalışmalarından elde edilmiştir ve insanlar üzerinde test edilmemiştir. Aralıklı oruç yönteminin sağlıklı yetişkinler üzerinde nasıl etki gösterdiği, aralıklı oruç yönteminin metabolik göstergelerde nasıl değişikliğe yol açtığını gösteren geniş ölçekli ve uzun süren araştırmalara ihtiyaç vardır.

Bu yöntem ile kilo kaybı yaşanması kaçınılmazdır. Ancak bu kilo kaybının sağlıklı mı olduğu sağlıksız mı olduğu tartışma konusudur. Her şeyden önce aralıklı oruç yöntemi sürdürülebilir bir beslenme tarzı değildir. Bireyler zayıflamak amacıyla bu yöntemi uyguladıklarında kilo kaybı yaşayacaklardır. Ancak normal beslenme düzenlerine döndüklerinde bu verdikleri kiloyu çok kolaylıkla geri alacaklardır. Hatta belki de verdikleri kilodan daha fazlasını alacaklardır.

Aralıklı oruç yönteminin sağlığa olumlu etkilerini gösteren çalışmalar her ne kadar tartışmalı olsa ve yetersiz verilerle sonuca ulaştıkları için genelleme yapılmaya olanak sağlamasa da bu yöntemin sağlığa olumsuz etkilerini gösteren çalışmalar diyetin uygulamaması için oldukça yeterli bir yol göstericidir. Bu diyeti 2-3 ay gibi uzun süre uygulayanlarda insülin direnci oluştuğu ortaya konulmuştur. Bu nedenle bu diyeti uygulamak oldukça sakıncalıdır.  Zayıflama amaçlı bu diyete başlamak yerine sağlıklı beslenme ilkelerini uygulamak çok daha doğru olacaktır. Ancak bu diyete başlanmış olunsa dahi 1 hafta, 10 gün gibi kısa süre uygulayıp bırakmak gerekir. Uzun süre bu diyet uygulandığında sağlığa olumsuz etkilerinin olması kaçınılmazdır. Aralıklı oruç yöntemine başlamadan önce bir diyetisyene danışmak ve uygun görmesi durumunda uygulamak gerekir. Bu yöntemi çocuklar, hamileler ve emziren kadınlar, zayıflar ve diyabet hastaları kesinlikle uygulamamalıdır.