Diyabet Hastalarında Beslenme

Hayatta her şey sizin için uygun olan doğru dengeyi bulmakla ilgilidir.

Diyabeti yönetirken, vücuttaki hormonları yönetemezsek de; yemek yeme planınız elinizde olan en güçlü bir araçtır. Ama ne yiyeceğinizi bulmak bazen zorlanmanıza sebep olabiliyor, değil mi?

Başlayalım. Öncelikle kan tahlilleriniz sonucunda endokrinoloğunuz size diyabet tanısı koydu. Tanı konulduktan sonra sizin için diyabet hastalığına uygun olarak hazırlanmış bir beslenme planı oluşturulması için bir diyetisyen ile çalışarak sürece başlayabilirsiniz.

Bu süreçte besinlerin kan şekeri üzerindeki etkilerini öğrenecek, doğru besin kombinasyonlarını yapabilecek ve diyabeti kontrol altına almanızı amaçlayacağız.

Uzun süre aç kalmamaya özen gösterecek, 4 saatte bir ana, 2 saatte bir ara öğünler yapacağız.

Mutlaka hayatımıza fiziksel aktivite ekleyeceğiz.

KARBONHİDRATLAR, KARBONHİDRATLAR, KARBONHİDRATLAR – PEKİ YA ONLAR?

Karbonhidrat içeren gıdaları yediğinizde veya içtiğinizde, vücudunuz bu karbonhidratları glikoza (bir tür şeker) ayırır ve bu da kanınızdaki glikoz seviyesini yükseltir. Vücudunuz, gün boyunca devam etmenizi sağlamak için yakıt olarak bu glikozu veya şekeri kullanır.

Diyabetin yönetimi için ne tür ve kaç karbonhidrat yemesi gerektiğini bilmek önemlidir. Çok fazla basit karbonhidrat yemek, kan şekerinizi çok yükseltebilir. Vücudunuzdaki hücrelere glikozu vermeye yardımcı olacak yeterli insülin yoksa, bu sorun yaratabilir. Çok az karbonhidrat tüketmek de zararlı olabilir, çünkü özellikle kan şekerinizi yönetmeye yardımcı olacak ilaçlar kullanıyorsanız, kan şekeriniz çok düşebilir. Diyabet yönetiminde anahtar rol dengedir !

Gıdalarda üç ana karbonhidrat türü vardır: nişasta, şeker ve lif. Satın aldığınız yiyeceklerin beslenme etiketlerinde göreceğiniz gibi, “toplam karbonhidrat” terimi bu üç türün tümünü ifade eder. Karbonhidratları saymaya başladığınızda, yüksek karbonhidrat içeren yiyeceklerden uzak durmak ve bunun yerine daha dengeli bir karbonhidrat, protein ve yağ karışımı seçmeliyiz.

Amaç, besin yoğunluğu olan karbonhidratları seçmek, yani lif, vitamin ve mineral bakımından zengin ve ilave şeker, sodyum ve sağlıksız yağ bakımından düşük karbonhidratları seçmektir.

Tamamen Serbest Gıdalar :

Marul, salatalık, brokoli, domates ve yeşil fasulye gibi nişastalı olmayan sebzelerde çok fazla lif ve çok az karbonhidrat bulunur, bu da kan şekeriniz üzerinde çok az etki anlamına gelir.

Kompleks Karbonhidrat İçerikli Besinler :

Bu tanımda bütün, minimal işlenmiş karbonhidratlı gıdalar bulunmaktadır.

Elma, yaban mersini, çilek gibi meyveler

Kahverengi pirinç, tam buğday ekmeği, tam tahıllı makarna ve yulaf ezmesi gibi tam tahıllar

Mısır, yeşil bezelye, tatlı patates, kabak ve muz gibi nişastalı sebzeler

Fasulye ve mercimek, fasulye, barbunya, nohut ve yeşil mercimek gibi

Dikkatli Tüketilmesi Gereken Gıdalar :

Bu tanımda rafine, yüksek oranda işlenmiş karbonhidratlı yiyecekler ve şeker eklenmiş olanlar bulunmaktadır.

Soda, tatlı çay ve meyve suyu içecekleri gibi şekerli içecekler

Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve şekerli tahıl gibi rafine tahıllar

Pasta, kurabiye, şeker ve cips gibi tatlılar ve atıştırmalık yiyecekler

Nişaşta Bakımından Yüksek Sakınılması Gereken Gıdalar :

Bezelye, mısır ve patates gibi nişastalı sebzeler

Şekere Gelince, İki Ana Tip vardır :

Süt veya meyvede olduğu gibi doğal olarak oluşan şekerler daha masum şekerlerdir.

Şurup içinde konserve meyve veya bir çereze eklenen şeker gibi işleme sırasında eklenenler gibi ilave şekerler besinlerde istemediğimiz şeker türlerini oluştururlar.

Besin değerleri etiketinde, şeker gramlarının sayısı hem ilave edilmiş hem de doğal şeker ibareleri yer alır.

Ve Life Gelince …

Unutmayın, lifler bitki bazlı gıdalardan gelir, bu nedenle süt, yumurta, et, kümes hayvanları ve balıkta lif yoktur. Sağlıklı yetişkinlerin günde 25 ila 30 gram lif almaları gerekir.

İyi diyet lifi kaynakları şunları içerir :

Fasulye, fasulye, barbunya, nohut, beyaz fasulye ve mercimek gibi baklagiller

Meyve ve sebzeler, özellikle yenilebilir kabuğu olanlar (elma ve fasulye gibi) ve yenilebilir tohumları olanlar (meyveler gibi)

Fındık – Fıstık, ceviz ve badem iyi bir lif ve sağlıklı yağ kaynağıdır, ancak porsiyon boyutlarına dikkat edin, çünkü az miktarda çok fazla kalori içerirler.

Kepekli tahıllar;

Kepekli makarna

Kepekli tahıllar, özellikle tam buğday, buğday kepeği ve yulaftan yapılanlar dahil olmak üzere porsiyon başına üç gram diyet lifi veya daha fazla olanlar tüketilebilir.