Anne Bebek Beslenmesi

Beslenme anne ve bebek arasında gebelik dönemi itibari ile başlamaktadır. Yapılan araştırmaların sonucunda anne ve bebek arasındaki kuvvetli bağın beslenme saatlerinde pekiştiği gözlemlenmiştir. Bunun sonucunda gebelik döneminde başlayan sağlıklı beslenme alışkanlıkları emzirme ve ek gıda döneminde de annelere fayda sağlamaktadır.

Beslenme serüveni anne ve bebek için uzun ve renkli bir yolculuktur. Dünya Sağlık örgütü bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini öneriyor. İlk 6 aylık sürenin sonunda ek gıdaya geçiş döneminde de 2 yaşa kadar anne sütü ile desteklenmesinin önemini vurguluyor. Bu dönemde bebeğe kazandırılacak sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yanında annenin de sağlıklı beslenme konusunda dikkatli olması gerekmektedir.

Gebelikte Beslenme

Gebelik döneminde anne adaylarının düzenli beslenme alışkanlığı kazanmaları bebeğin gelişimi için önemli rol oynar. Gerekli ana öğün ve ara öğünlerin atlanmadan yapılması gerekmektedir. Özellikle ana gıda grubunda bunulan besinleri günlük öğünlerinde tüketmeleri gerekmektedir. Tüketilmesi önerilen besin gruplarını;

    • Taze meyve ve sebzeler özellikle mevsiminde tüketilmeleri önerilmektedir.
    • Tahıllar
    • Et, tavuk ve balık
    • Süt ve süt ürünleri olarak sıralayabilir.

Emzirme Dönemi

Emzirme dönemi her anne için aynı olmayabilir. Bu dönemde su tüketimi çok önemlidir. Emzirmek vücudun sıvı ihtiyacını arttırır. Taze mevsim meyveleri ile hazırlanan şekersiz meyve kompostoları da tüketilmesi faydalı olacaktır.

Emzirme döneminde dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da annenin tükettiği besinlerin süt aracılığı ile bebeğe geçiyor olmasıdır. Bu dönemde alerjen listesindeki besinlerin tüketimine dikkat edilmesi faydalı olacaktır. Düzenli beslenen sebze, meyve, et, balık, süt ve süt ürünlerini yeterli miktarda tüketen bir anne bebeğinin de günlük alması gereken besin miktarını karşılamış olacaktır.

Bu dönemde asitli içecekler, kafein miktarı fazla olan içecekler, baharatlı ve yağlı besinler, sigara , alkol tüketimi yapılmamalıdır.

Ek Gıda Dönemi

İlk 6 ayı sadece anne sütü ile geçiren bebeğinizin artık yeni besinler tadarak ek gıda dönemine geçme zamanı geldi. Bu dönemde her annenin bebeğinin tüm besinleri sevmesini istediğini biliyoruz. Artık bebeğinizin bir birey olma yolunda ilerlediğini ve yemek istemeyeceği besinler olabileceğini kabul ederek bu yolculuğa başlamanızın daha faydalı olabileceğini hatırlatmak isterim.

Bu döneme geçiş sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar;

    • Başlangıçta tek öğün ile başlanmalıdır.
    • Mevsime uygun olarak sebze ve meyve püreleri verilebilir.
    • Konserve ve hazır mamalar tercih edilmemelidir.
    • Tuz ve şeker içermemelidir.
    • Alerji riski yüksek olan besinler verilmemelidir.
    • Porsiyonlar küçük ve öğünlük hazırlanmalıdır.
    • İlk aylarda meyve, sebze, tahıl çorbaları ve yoğurt verilmelidir.
    • Aydan sonra kahvaltıda yumurta sarısı, peynir verilebilir. Diğer öğünlerde et, tavuk ve balık gibi protein içeriği yüksek besinler verilmeye başlanabilir.