3/6 Yaş Beslenmesi
3- 6 yaş çocuklarda gelecekteki beslenme alışkanlıklarının temellerinin atıldığı önemli bir dönemdir. Bu dönemde öğün kontrolü ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması çok önemlidir. Oyun dönemi olarak da bilinen 3-6 yaş dönemi çocuklarda beslenme düzeninin kazandırılması ilerleyen dönemlerde sağlıklı bir birey olmasında önemli rol oynar. Çocuklar bu dönemde ebeveynlerini rol model olarak alırlar. Özellikle beslenme saatlerinde tüm aile bireyleri ile aynı masada oturması çocuğa bu süreçte destek olacaktır.
Bu dönemde damak tatları oluştuğundan reddettiği besinleri yedirmek ile alakalı inatlaşmalar yapılmamalıdır. Bunun yerine reddedilen besini farklı şekillerde sunup sevdirmeye çalışmak bu süreçte yardımcı olabilir.
Çocuk beslenmesinde önemli olan vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, vitamin ve yağ ihtiyacını dengelemektir. Çocuk beslenmesinde;
- Süt ve süt ürünleri
- Sebze ve meyveler
- Et, tavuk ve balık
- Sağlıklı Karbonhidratlar
- Su mutlaka eksik edilmemelidir.
Öğün aralarının süresi her çocukta farklılık gösterebilir. İdeal olanı 4-5 saatlik aralıklardır. Ana öğünlerin yanında ara öğünler de yapılması önemlidir. Fiziksel aktiviteler bakımından sürekli aktif olan 3-6 yaş dönemindeki çocukların gün içerisindeki öğün kontrollerinde özenli olunmalıdır. Ara öğünlerde hazır gıdalar verilmemelidir. Abur cubur, fast food ya da hazır meyve suları gün içerisinde besin değeri olmamakla birlikte ana öğün için de iştah kapatıcı olabilmektedir. Çocukluk döneminde kazanılan alışkanlıklar kalıcı olmaktadır. Bu nedenle hazır gıdalar yerine ev yapımı sağlıklı atıştırmalıklar yapılmalıdır.
Bu dönem için verilecek önerileri şu şekilde sıralayabiliriz :
- Çocuk mutlaka kendi servisleri ile masadaki yerini almalıdır. Çocuklar için kolay tutulabilen çatal, kaşık, bardaklar tercih edilebilir. Renkli tercih edilmeleri bu dönemde teşvik edici olabilir.
- Besin reddi yaşandığında çocuğu zorla yedirme yapılmamalıdır. Masadaki diğer yemeklerden seçenek sunulabilir.
- Kendi yeme ortamı oluşturulduğunda tabağına küçük porsiyonlar koyarak takip edilmelidir.
- Yemek yemediği durumlarda fast food ya da abur cubur verilmemelidir.
- Masa hazırlığında kendine zarar vermeyeceği parçaları götürmesine izin verin. Artık bir birey olma yolunda ilerlediğini unutmayın.
- Yemek saatinde televizyon ya da tablet gibi teknolojik aletleri kapatın. Bu aletler bilinçsiz ekrana dalmış olan çocuğun besinleri tanıması ve yemek saati kavramının oturmasını zorlaştırmaktadır.
- En önemli konulardan biri çocuğun yemeği diğer bireylerin yemeklerinden farklı olmamalıdır. Tüm besinlerden tatması için minik oyunlar ile teşvik edilebilir.
3- 6 yaş dönemdeki çocuklar artık iletişim yönü ile de gelişmeye açık olduklarından bu dönemde yaşanan pürüzleri mutlaka konuşarak ve açıklayarak çözmek sağlıklı bir süreç geçirmenize yardımcı olacaktır. Her çocuk kendine özeldir. Beslenme yolcuğunuzun keyifli olması dileğiyle…