Gece Geç Beslenme

Gece beslenme mutlaka üzerinde durulması gereken bir konudur. Gece saatlerinde insan metabolizması yavaş çalışmaya başlar. Bu saatlerde yenen besinler yakılamayacağından kilo alımına sebep olacaktır. Gece beslenme alışkanlığına neyin sebep olduğunu bulmak gerekir. Genelde gece beslenme alışkanlığı gün içerisinde yemek yeme fırsatı bulamayan bireylerde görülür. Gündüz çok yoğun tempo çalışma hayatı ya da öğün atlama geç saatlerde açlık hissinin şiddetli hissedilmesine sebep olabilir. Bunun yanında yaşanan stres de buna sebep olabilir.

Gece beslenmesinin önüne geçebilmek için gündüz beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz en yolu olacaktır.

Gün içindeki öğünlerin sayısının düzenlenmesi ve ara öğünler ile pekiştirilmesi gece beslenmesinin önüne geçmenizde fayda sağlayacaktır. Günlük beslenme düzeninizi oluşturmak kan şekerinizi dengede tutacağından aşırı açlık hislerinizde azalmalar olduğunu fark edeceksiniz.

Çalışma saatlerinize uygun öğün saatleri belirlediğinizde günlük rutin düzeniniz bozulmayacaktır. Uzun dönem gece yemeyi alışkanlık haline getiren bireylerde obezite ve diyabetin sık görüldüğü kanıtlanmıştır. Gece yeme kilo alımına sebep olmanın yanında mutlaka hastalıklara da davetiye çıkaracaktır. Kimi bireylerde gece beslenme kilo almaya sebep olmamaktadır ama bu durum hastalıklara yakalanılmayacağı anlamına gelmez.

Gece yemek yediğini fark etmeden tamamen alışkanlık haline getirmiş olabilirsiniz. Bunu şu soruları kendinize sorarak anlayabilirsiniz.

    • Gece uykudan uyanıp yemek yer misiniz?
    • Sabahları aşırı aç uyanır mısınız?
    • Gece aç olmasanız da bir şeyler atıştırmak adı altında yemek yer misiniz?

Yukarıdaki sorulardan bir tanesine bile ‘’evet’’ olarak yanıtlıyorsanız gece beslenme alışkanlığına sahipsiniz diyebiliriz. Kendi programınızı oluşturmakta zorluk çekiyorsanız mutlaka bir beslenme uzmanından destek almanızı öneririm.

Gece beslenme alışkanlığından nasıl kurtulabilirim? Sorusuna birkaç seçenek ile yanıt verilebilir.

    • Gün içinde uzun süre aç kalmayın.
    • Vitamin eksikliklerine dikkat edin.
    • Stresten uzak durun.
    • Uyku düzeninizi bozmadan belli bir rutin içinde sürdürün.
    • Akşam yemeğinizi düzenledikten sonra yatmadan 3-4 saat kadar önce mutlaka sağlıklı bir ara öğün yapılmalıdır.
    • Masaya çok fazla çeşit besin konulmamalıdır. Bu durum doysak da yeme isteği getireceğinden porsiyon kontrollü yemekte fayda var.
    • Çok fazla tatlı tüketmemek de bu süreçte yardımcı olabilir.

Sigara ve alkol kullanımının bırakıldığı dönemlerde de çok sık görülen gece beslenme alışkanlığı sağlıklı atıştırmalıklar ile önüne geçilebilir. Hekim kontrolünde bu tip alışkanlıkların bırakılması sağlıksız beslenme şekillerine sebep olmayacaktır.

Egzersiz yapmak insan vücudunun metabolizmasını düzene sokmaktadır. Bu sebeple özellikle gece beslenme alışkanlığı olan bireylere düzenli spor, egzersiz yapmaları önerilmektedir. Egzersiz seratonin hormonunun salgılanmasına katkı sağlar. Bu da bireylerin daha pozitif bir yaşantı sürmelerine yardımcı olmaktadır.