Yüksek Kolestrolde Beslenme
Vücudun düzgün çalışması için biraz kolesterole ihtiyacı vardır. Ancak kanınızda çok fazla varsa, arterlerinizin duvarlarına yapışabilir ve onları daraltabilir veya hatta engelleyebilir. Bu sizi koroner arter hastalığı ve diğer kalp hastalıkları için risk altına sokabilir.
Kolesterol, lipoproteinler adı verilen proteinler üzerinde kanda dolaşır. Bir tip LDL, bazen “kötü” kolesterol olarak adlandırılır. Yüksek LDL seviyesi, arterlerinizde kolesterol birikmesine neden olur. Başka bir tip olan HDL, bazen “iyi” kolesterol olarak adlandırılır. Vücudunuzun diğer bölgelerindeki kolesterolü tekrar karaciğerinize taşır. Sonra karaciğeriniz kolesterolü vücudunuzdan uzaklaştırır.
Yüksek kolesterol için tedaviler nelerdir?
Yüksek kolesterol tedavisi kalp-sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlardır. Yaşam tarzı değişiklikleri sağlıklı beslenme, kilo yönetimi ve düzenli fiziksel aktiviteyi içerir.
Diyetle kolesterolü nasıl azaltabilirim?
Kalp hastalıkları riskini minimuma indirmek ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak kolesterolünüzü düşürmek için iyi bir alternatiftir. Fakat en önemli nokta sağlıklı beslenme ve diyettir. Akdeniz diyeti buna bir örnektir. Bir diğeri ise, Terapötik Yaşam Tarzı Değişiklikleri diyetidir.
Yüksek Kolestrolde Beslenme Önerileri
- Bol miktarda çözünür lif tüketin. Çözünür lif bakımından zengin gıdalar, sindirim sisteminizin kolesterolü emmesini önlemeye yardımcı olur. Bu gıdalar;
- Yulaf ezmesi ve yulaf kepeği gibi tam taneli tahıllar
- Elma, muz, portakal, armut ve kuru erik gibi meyveler
- Barbunya, mercimek, nohut, börülce ve lima fasulyesi gibi baklagiller
- Bol meyve ve sebze yiyin. Meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet, diyetinizdeki önemli kolesterol düşürücü bileşikleri artırabilir. Bitki stanolleri veya steroller olarak adlandırılan bu bileşikler, çözünür lif gibi çalışır.
- Omega-3 yağ asitleri yüksek balıklar yiyin. Bu asitler LDL seviyenizi düşürmez, ancak HDL seviyenizi yükseltmeye yardımcı olabilirler. Ayrıca kalbinizi kan pıhtılarından ve iltihaptan koruyabilir ve kalp krizi riskinizi azaltabilir. İyi bir omega-3 yağ asitleri kaynağı olan balıklar arasında somon, ton balığı (konserve veya taze) ve uskumru bulunur. Bu balıkları haftada iki kez yemeye çalışın.
- Tuz tüketiminizi sınırlayın. Yediğiniz sodyum (tuz) miktarını günde 2.300 miligramdan (yaklaşık 1 çay kaşığı tuz) fazla tutmaya çalışmalısınız. Bu, yemekte veya masada eklenmiş veya yiyecek ürünlerinde zaten mevcut olan, yediğiniz tüm sodyumları içerir. Tuz sınırlamak kolesterolünüzü düşürmez, ancak kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olarak kalp hastalığı riskinizi azaltabilir.
- Alkolü sınırlayın. Alkol, kilo almaya yol açabilecek ekstra kalori ekler. Fazla kilolu olmak LDL seviyenizi yükseltebilir ve HDL seviyenizi düşürebilir. Çok fazla alkol de kalp hastalığı riskinizi artırabilir, çünkü kan basıncınızı ve trigliserit düzeyinizi yükseltebilir.
- Mutlaka bol sıvı tükettiğinizden emin olun.
- Günlük rutininize muhakkak egzersiz planı ekleyin.
- Yemeklere ve salatalara zeytinyağı veya soya yağı kullanın.
- Haftada 3-4 kere kuru baklagilleri beslenmenize ekleyin.
- Bulgur kolesterolün düşmesinde size yardımcı olabilecek en faydalı tahıldır.
- Meyve olarak tercihiniz turunçgiller (portakal, limon suyu, greyfurt vb…) olsun.
- Et, tavuk ve balığın yağlı kısımlarını alın, derisiz tercih edin.
- Değişik renkte mevsime uygun sebzeleri tercih edin.
- Makarna, pirinç ve ekmeği kepekli veya esmer tercih edin.
- Süt, peynir ve yoğurt tüketirken az yağlı olanlarını satın alın.
- Çiğ sebzeleri serbest yiyerek kolesterolünüzü daha kolay düşürebilirsiniz.
Yüksek kolesterol içeren besinler : Yumurta, karaciğer ve kabuklu deniz ürünleri
Orta derece kolesterol içeren besinler : Etler, yağlı veya orta yağlı süt ürünleri
Düşük derece kolesterol içeren besinler : Az yağlı süt ve süt ürünleri
Kolesterol içermeyen besinler : Bütün tahıllar, ekmek, sebze, meyve, kuru yemişler, kuru meyveler.