Yaşam Koçluğu Nedir?

Yaşam koçu sizinle birlikte birebir ya da grup çalışmaları ile hedefe ulaşma konusunda destek olan kişidir. Sizi etkin bir şekilde dinleyip farkındalık yaşamanız ve doğru kararlar vermeniz için yanınızda olan bir profesyoneldir. Yaşam koçunuzun sizinle olan iletişimi verilecek olan kararlarda önemli yer tutar.

Yaşam koçu seanslarda danışanı yönlendiren kişi değildir. Danışanın kendi belirlediği gündem (konu) üzerinden sorular sorarak vereceği kararlarda farkındalık yaşamasını hedeflemektedir.

Yaşam koçu bir psikolog ya da bir psikiyatr değildir. Danışana tanı koymaz veya herhangi bir tedavi yöntemi uygulamaz. Tamamen danışanın belirlediği konular üzerinden görüşmeler sağlanır.

Sadece olumsuz konular üzerinde değil danışanın mutlu olduğu konular üzerinden de seanslar gerçekleştirilebilir. İdeal olan görüşme sıklığı haftada 1 şeklinde olabilmekte olup danışanın ihtiyacına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Yaşam koçluğunun tek seansta etkili olması mümkün olmayabilir. Bu sebeple danışan ihtiyacı esas alınarak seans sıklığı ve sayısı arttırılabilmektedir. Yüz yüze seanslara ek olarak online seanslar da düzenlenebilmektedir. Bir koç danışanı ile mutlaka ‘sen’ dili ile iletişime geçmelidir. Bu iletişim şekli seans başlamadan danışandan alınan olan ile gerçekleştirilmedir. İletişimde ‘sen’ dili yakınlık göstergesinin de yanında danışanın daha rahat iletişime geçmesini hedeflemektedir.

Yaşam koçunuz ile yaptığınız tüm seans detayları gizlidir. Görüşme başlamadan önce karşılıklı koçluk hizmeti sözleşmesi imzalanır ve seans bu şekilde başlar. Yaklaşık 45-50 dakika kadar sürebilir gerekli durumlarda uzatılabilmektedir. Yapılan tüm seanslarda danışanın kendisine özel teknikler uygulanabilir. Haftalık görüşme aralarında danışanın farkındalık yaşamasına fayda sağlamak adına küçük ödevler de yaşam koçu tarafından verilebilir. Ödevlerin verilmesindeki amaç yaşanması beklenen farkındalıkların desteklenmesidir.

Yaşam koçu seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli husus eğitimini tamamlamış ve gerekli belgeleri almış olmasıdır. Gerek duyulduğunda belgelerin gösterilmesi istenebilir ve bu danışanın haklarından biridir.

Yaşam koçluğu süreci, neler olabileceğini gözlemleyerek yapılacak olan eylemleri gerçekçi ve ulaşılabilir olması konusunda titizlik ile takip eder.

Neden Yaşam Koçuna Gitmeliyim?

    • Yeni iş başlangıcı öncesi kaygı süreçlerinde
    • Seçenekler arasında doğru olana karar verilemediğinde
    • Bazı davranışlarımızı değiştirmek istediğimizde
    • Hedefleri gerçekleştirmek istediğinizde
    • Özel hayatınızdaki iletişim sorunlarınızda
    • Güven kaygısı durumlarında