Kurumsal Yaşam Koçluğu

Kurumsal yaşam koçluğu; bir kurumun ve çalışanlarının aynı düşünce gücünde hareket etmesini hedeflemektedir. İlk olarak çalışanlar ve kurum vizyonunun uyumu gözden geçirilir. Her bir çalışanın kuruma sağladığı katkı farklıdır. Amaç bu farklılıkları tek bir hedef doğrultusunda fayda sağlamak adına toplamaktır.

Kurumsal yaşam koçluğu çalışmalarının sonunda tüm çalışanlar kurum kültürünü daha benimsemiş olarak devam ederler. Kurumsal koçluk çalışmasını sürdüren bir koç ilk olarak tüm çalışanların bir ekip olarak aynı ortamda başarılı olabileceklerini gösterir. Ekip ruhunu tüm çalışanların benimsemesini sağlamak en önemli basamaklardan biridir.

Kurumsal koçluk kurumlarda vizyon, motivasyon, zaman yönetimi, liderlik, ekip ruhu, kariyer planlama ve performans değerlendirmesi konularında gözle görülür katkılar sağlar. Çalışan ve kurum arasında oluşabilecek tüm aksaklıklar bu çalışma sayesinde ortadan kaldırılmış olur.

Kurumsal yaşam koçluğunun bir diğer amacı da kurumun çalışanına hem eğitim hem yatırım yapması demektir. Açıklamak gerekirse çalışan yapılan bu çalışma sayesinde yeni kazanımlar edinir ve bu kazanımlar da kurumun iş gücünün kalitesinin artmasına daha verimli sonuçlar elde etmesine katkı sağlar. Karşılıklı fayda sağlanmış olur.

Kurumsal koçluk programı sırasında tüm çalışanların kendi yetenekleri göz önünde bulundurularak bir program organize edilir. Bu oluşturulan çalışma sayesinde kendi yeteneklerinin farkına varan çalışan sayısı program ilerledikçe artacaktır. Katkı sağladığını fark eden ve kendine olan güveni gelen bir çalışan her zamankinden daha özverili ve mutlu olarak çalışmalarına devam edecektir.

Kurumsal yaşam koçluğu alan kurumların yapılan çalışmalar sonunda;

    • Ekip ruhu ile çalışabildikleri
    • Zaman yönetimini kazanmış oldukları
    • Tüm çalışanların daha sağlıklı iletişim kurdukları
    • Motivasyonlarda artış gözlemlendiği
    • Kurumu daha iyi kavrayıp çalışmalarına yön verdikleri
    • Hedef belirlemede daha başarılı oldukları
    • Liderlik vasfının kazanılmış olduğu
    • Programlı çalışmaların daha etkin sonuçlar elde ettiğini kavramış olarak iş hayatına daha emin bir şekilde devam ettiklerini söyleyebiliriz.

Tüm bu çalışmalar, yapılan programlar profesyonel bir koç tarafından sürdürülmelidir. Kurumsal yaşam koçluğu verilirken kurum ve çalışanlar ile koçun kurduğu iletişim, uyum bozulmadan sürdürülmelidir. Koçun çalışmaları sonunda programa ekleme ya da hedefe yönelik değiştirme gerçekleştirilebilir. Kurumsal yaşam koçluğu günümüzde birçok kurum tarafından tercih edilen ve yapılan çalışmaların sonunda gözle görülür bir yükselişe geçiş olduğu söylenebilmektedir.

Kurumların bu tarz çalışmalara yer vermesi kurumun kendinin yanı sıra her bir çalışanına da ayrı ayrı katkı sağladığını söyleyebilir. Çalışmalara ek olarak koçluklar eklenebilir ya da departman bazlı çalışmalar da gerçekleştirilebilir.

Kurumsal yaşam koçluğu katkı sağlayan ve tüm çalışanların bir arada ekip ruhu ile çalışmasını sağlayan profesyonel bir çalışmadır diyebiliriz.