Yulaf Diyeti
Yulaf diyeti; günün en az 2 öğünü yulaf ezmesi tüketilen ve 7 gün süren bir diyet türüdür. Tam tahıl ürünlerden birisi olan yulaf ezmesinin diğer işlenmiş tahıllara göre kalorisi düşüktür. Yulaf en çok lif içeren besinlerden birisidir ve yulaf ezmesinin içeriğindeki lifler, yağ moleküllerine bağlanarak yağların emilimine engel olur. Yulaf diyetinde öğünlerde ağırlıklı olarak yulafla beslenilir ve sebze, meyve ve yağsız et/balık gibi gıdalar tercih edilir. Yulaf kullanılarak çeşitli ve lezzetli tarifler elde edilebilir. Yulaf diyeti yapılırken gazlı içeceklerden, yapay tatlandırıcılardan, sodyum düzeyi yüksek gıdalardan, alkolden, paketlenmiş meyve sularından, meyveli yoğurttan, doymuş yağdan, çörekten, şekerli gıdalardan ve mısır ekmeğinden uzak durulmalıdır.
Öğünlerde yulaf ezmesi tüketilirken kalorisine bakılmalı ve gereğinden fazla tüketilmemelidir. 100 gram yulaf ezmesinin kalorisinin 370 olduğu göz önünde bulundurularak beslenme planı oluşturulmalıdır.
Yulaf diyeti 3 aşamadan oluşur;
1. Aşama :
2 gün süren bu aşamada günde 6 öğün beslenilir. Günde 3 öğünde yulaf ezmesi tüketilirken, diğer 3 öğündeyse meyve, sebze ve protein tüketilir. Bu aşamada günlük alınan toplam kalori miktarı 1000-1200 olmalıdır.
2. Aşama :
İlk aşamadan sonraki 2 gün 2. aşamayı oluşturur. Bu aşamada diyette günde 2 öğün yulaf ezmesi yer alır. Günlük alınan kalori miktarı 1200-1400 olarak düzenlenir ve diyetin yanı sıra esneme egzersizlerinin yapılması önerilir.
3.Aşama :
Son aşamadaysa 3 gün boyunca günde 1500-2000 kalori alınır. Bu aşamada normal beslenme düzenine dönülür ve diyet sağlıklı beslenme kurallarına uygun bir şekilde düzenlenir. Bunun yanında en az 1 öğünde yulaf ezmesi yemeye devam edilir.
Kilo kaybı daha çok 2. aşamada gerçekleşir. 3. aşamadaysa verilen kiloların korunması amaçlanır.
Yulaf diyeti, sağlıklı ve kilo verme açısından oldukça etkili bir diyet türüdür. Ancak, vücudun gereksiniminden daha düşük orana sahip gıdalar tüketildiği için diyete uzun süreli devam edilmemesi gerekir. 7 günden uzun süre diyete devam edildiğinde bazı sağlık sorunları ortaya çıkmaya başlayabilir. Diyet, doğru uygulandığı takdirde sağlığa olumlu yönde etkisi vardır. Yulaf, içerdiği doymamış yağlar sayesinde kalp sağlığını korur, kan şekerini düzenler ve vücudun gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri barındırır.
Yulaf ezmesi diyeti; tip 2 diyabet riskini azaltır, yulafın içerdiği lif sayesinde bağırsak fonksiyonlarını iyileştirir ve adeta bir detoks etkisine sahiptir, çözünebilir lif içeriği sayesinde kan kolesterolünün düşmesine yardımcı olur, kanser riskini düşürür, antioksidan açısından zengin olmasıyla oksidatif stresi önler, yaşlanmayı geciktirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Yulafın kabızlığı önleyici etkisi bulunur ancak yulaf diyetinde fazlaca yulaf yer aldığı için su tüketimine de özellikle dikkat edilmelidir. Yulaf, birçok diyette de sağlığa bu olumlu etkileri ve uzun süre tokluk hissi oluşturması nedeniyle yer almaktadır.
Fakat 1. ve 2. aşamalarda günlük kalori alımının düşük olması nedeniyle enerjisizliğe neden olabilir ve tansiyon düşüklüğüne yol açabilir. Gençler ve yaşlılar için ise bu diyet önerilmemektedir.