Yeme Bozukluklarında Beslenme

Yeme bozuklukları, sağlıksız yeme alışkanlıklarının gelişmesine neden olan bir psikolojik durumdur. Bu durum yiyecek, vücut ağırlığı veya vücut şekli takıntısıyla başlayabilir.

Ağır vakalarda, yeme bozuklukları ciddi sağlık sonuçlarına neden olabilir ve hatta tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen tek diyet hastalığı yeme bozukluğu diyebilirim.

Yeme bozukluğu olanlar çeşitli semptomlara sahip olabilir. Bununla birlikte, çoğu gıda, yiyecek tıkanıklıkları veya kusma veya aşırı egzersiz gibi tasfiye davranışlarını ciddi şekilde sınırlar.

Yeme bozuklukları herhangi bir yaşam evresindeki herhangi bir cinsiyetten insanları etkileyebilse de, çoğunlukla ergenlerde ve genç kadınlarda bildirilir.

Özetleyecek olursak; Yeme bozuklukları, yiyecek veya vücut şeklindeki bir saplantı ile işaretlenmiş zihinsel sağlık durumlarıdır. Her bireyde görülebilir fakat yaygınlığı genç kadınlardadır.

Yeme Bozukluğuna Ne Sebep Olur ?

Yeme bozuklukları tek bir nedenden çok çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

Bunlardan biri genetik. Doğumda ayrılan ve farklı aileler tarafından benimsenen ikizleri içeren ikiz ve evlat edinme çalışmaları, yeme bozukluklarının kalıtsal olabileceğine dair bazı kanıtlar sunmuştur.

Bu tür araştırmalar genel olarak, eğer bir ikiz yeme bozukluğu geliştirirse, diğerinin ortalama% 50 gelişme olasılığına sahip olduğunu göstermiştir.

Diğer potansiyel nedenler arasında algılanan baskıların ince olması, zayıflık için kültürel tercihler ve bu gibi idealleri destekleyen medyaya maruz kalma yer almaktadır. 0 beden imaj ve medya algısı ne yazık ki özellikle gelişmekte olan adölesan kız çocuklarında olumsuz psikoloji oluşturarak bu sürece itebilir.

Özetle Yeme bozuklukları çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bunlar genetik, beyin biyolojisi, kişilik özellikleri ve kültürel idealleri içerir.

Yeme bozukluklarında beslenme tedavisi birebir klinik takiple gerçekleşir. Özel bir diyeti yoktur, hasta klinik takibi ile birlikte takip edilmelidir. Yeme bozukluğu ekip işidir.

Tanımlayabildiğimiz 4 çeşit yeme bozukluğu vardır.

  1. ANOREKSİYA NERVOZA

Anoreksiya nervoza muhtemelen en iyi bilinen yeme bozukluğudur.

Genellikle ergenlik veya genç erişkinlik döneminde gelişir ve erkeklerden daha fazla kadını etkileme eğilimindedir.

Anoreksisi olan insanlar, tehlikeli derecede zayıf olsalar bile kendilerini aşırı kilolu olarak görürler. Kilolarını sürekli olarak izleme, belirli yiyecek türlerini yemekten kaçınma ve kalorilerini ciddi şekilde kısıtlama eğilimindedirler.

Anoreksiya nervoza’nın yaygın semptomları ;

    • Benzer yaş ve boydaki insanlarla karşılaştırıldığında oldukça zayıf olmak
    • Çok kısıtlı yeme alışkanlıkları
    • Kilo almamaya rağmen kilo vermekten kaçınmak için yoğun kilo alma veya kalıcı davranışlar korkusu
    • Sağlıklı bir kiloyu korumak için acımasız bir incelik ve isteksizlik arayışı

Bu tür bireyler ayrıca toplumda yemek yemekte zorluk çekebilir ve ortamlarını kontrol etmek için kendiliğinden olma yeteneklerini sınırlayan güçlü bir istek sergileyebilirler.

Anoreksiya resmi olarak iki alt tipe ayrılır – kısıtlayıcı tip ve tıkınırcasına yeme ve boşaltma ( kusma ) tipi.

Kısıtlayıcı tipte olan bireyler sadece diyet, oruç veya aşırı egzersizle kilo verirler.

Tıkınırcasına yeme ve boşaltma tipine sahip bireyler çok miktarda yiyeceğe ya da çok az yiyebilir. Her iki durumda da, yedikten sonra kusma, müshil veya diüretik almak veya aşırı egzersiz yapmak gibi etkinlikleri kullanarak temizlenirler.

Anoreksiya vücuda çok zarar verebilir. Zamanla, onunla yaşayan bireyler kemiklerinin inceltilmesini, kısırlığını, kırılgan saçlarını ve tırnaklarını ve tüm vücutlarında ince bir saç tabakasının büyümesini yaşayabilirler. O nedenle anoreksiya ile beslenme tedavisi planlanırkem alanında uzman bir diyetisyenle çalışmanız başarıya ulaşmanızı sağlayacaktır.

  2. BULİMİA NERVOZA

Bulimia nervoza bilinen başka bir yeme bozukluğudur.

Anoreksiya gibi, bulimia da ergenlik ve erken yetişkinlik döneminde gelişme eğilimindedir ve erkekler arasında kadınlardan daha az yaygın gibi görünmektedir.

Bulimia hastaları, belirli bir süre içinde sık sık alışılmadık derecede büyük miktarda yiyecek yerler.

Her aşırı yemek yeme bölümü genellikle kişi acı dolu hale gelene kadar devam eder. Bir aşırı yemek sırasında kişi genellikle yemek yemeyi bırakamayacağını veya ne kadar yediklerini kontrol edemediğini hisseder.

Bulimia olan bireyler daha sonra tüketilen kalorileri telafi etmek ve bağırsak rahatsızlığını gidermek için temizlemeye çalışırlar.

Yaygın temizleme davranışları arasında zorla kusma, oruç, müshil, diüretikler, lavmanlar ve aşırı egzersiz yer alır.

Semptomlar tıkanıklık yiyen veya anoreksiya nervoza alt tiplerini temizleyenlere çok benzeyebilir. Bununla birlikte, bulimili bireyler genellikle zayıf olmaktan ziyade nispeten normal bir kiloyu korurlar.

Bulimia nervoza’nın yaygın semptomları arasında ;

    • Kontrol eksikliği hissi ile tekrarlayan tıkınırcasına yeme atakları,
    • Kilo alımını önlemek için tekrarlayan uygunsuz temizleme davranışları,
    • Vücut şekli ve kilosundan aşırı derecede etkilenen bir benlik saygısı
    • Normal kilo almasına rağmen kilo alma korkusu

Şiddetli vakalarda, bulimia ayrıca sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi elektrolit seviyelerinde bir dengesizlik yaratabilir. Bu inme veya kalp krizine neden olabilir.

Özetle Bulimia nervoza hastaları kısa sürede büyük miktarlarda yemek yer, sonra tasfiye edin. Normal kiloda olmasına rağmen kilo almaktan korkarlar.

  3. AŞIRI YEME BOZUKLUĞU

Aşırı yeme bozukluğunun, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın yeme bozukluklarından biri olduğuna inanılmaktadır.

Tipik olarak ergenlik ve erken yetişkinlik döneminde başlar, ancak daha sonra gelişebilir.

Bu bozukluğu olan bireylerde bulimia veya aşırı derecede anoreksiya yeme alt tipine benzer semptomlar vardır.

Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan insanlar, tıkanıklıklarını telafi etmek için kalorileri kısıtlamaz veya kusma veya aşırı egzersiz gibi temizleme davranışlarını kullanmazlar.

Tıkınırcasına yeme bozukluğunun yaygın belirtileri :

    • Aç hissetmemesine rağmen çok miktarda yiyecekleri hızlı, gizli ve rahatsız edici bir şekilde dolana kadar yemek
    • tıkınırcasına yeme atakları sırasında kontrol eksikliği hissetmek
    • Aşırı yeme davranışı hakkında düşünürken utanç, iğrenme veya suçluluk gibi sıkıntı duyguları

4. PİKA YEME BOZUKLUĞU:

Pika, gıda olarak kabul edilmeyen şeyleri yemeyi içeren başka bir yeme bozukluğudur.

Pikaya sahip bireyler buz, kir, toprak, tebeşir, sabun, kağıt, saç, kumaş, yün, çakıl taşları, çamaşır deterjanı gibi gıda dışı maddeleri yerler.

Pika yetişkinlerde, çocuklarda ve ergenlerde ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, bu bozukluk en sık çocuklarda, hamile kadınlarda ve zihinsel engelli bireylerde görülür.