Sağlıklı Beslenme

Metabolizmayı hızlı tutmak yapılacak ilk adım kahvaltıdır. Bunun için 3 ana öğün yapmak ve saatlere dikkat etmek şarttır! Kahvaltınızın uyanmanızın ardından ilk 30- 45 dk arasında yapılması oldukça önemlidir. Saat olarak planlayacak olursak da benim önerim 07.00-09.00 aralığını çok geçmemesi ve bunu takiben 5 saat aralıkla öğle ve akşam öğününün planlanmasıdır. Diyabet (şeker hastalığı) veya insülin direnci gibi bir sağlık sorununuz yoksa, 1 veya 2 küçük ara öğün ile açlıklarınızı bastırabilirsiniz. Akşam yemeğinin geç olması ödem şikayetini artmasına sebep olmakta operasyon sonrası şikayetleri artırmaktadır aman dikkat edelim.

Tuz alımına dikkat edilmelidir. Tükettiğimiz peynir, et, sebze ve tahılların tümünde doğal oranda tuz bulunmaktadır, sofrada ek ilave tuz konmamalıdır. Özellikle tuzlu peynirler (ezine/eski kaşar/tulum), şarküteri, turşu, konserve salamura besinler ve soslardan kaçınmak gerekmektedir. Ödemin azalması, dolaşımın düzene girmesi ve vücudun yağ oranının azalması için tuzlu gıdalar azalmalıdır.

Sıvı tüketimi arttırılmaktadır. Özellikle bu ihtiyacı su ve bitki çayları ile karşılamak yeterli ve esastır. 2.7 litre sıvı alımı kadınlar için gerekli ölçüdür. 4 bardak yaklaşık 800ml ölçüyü geçmeden bitki çayları da eklenebilir. Özellikle beyaz ve yeşil çay ilk tercih edilebilecek antioksidan içeriği yüksek ve yağ yakımında karaciğere destek olan bitkisel içeceklerdir.

Özellikle kaçınılması gereken içecekler bu süreçte hazır meyve suları, asitli içecekler ve alkoldür. Boş kalori olarak da adlandırılabilen bu içecekler, besin içerikleri açısından düşük olup karbonhidrattan zengin içeceklerdir. Yüksek miktarda tüketimleri kilo aldırır. Kemiklerden kalsiyum çekimine sebep olur ve dehidratasyonu oluşturur. Kalorisi yüksek bu içecekler yemeklerle beraber kilo aldırmaya yağlanmaya neden olur ve içeriğindeki tuz ve katkılar nedeni ile dolaşım bozukluğu oluşturabilir. Sosyal olarak alkol için önerebileceğimiz ölçü operasyon sonrası haftada en fazla 2 gün – 2 kadeh şarap olabilir. Şarap antioksidan özelliği nedeni ile sağlıklı bir alternatiftir.

Sabah kahvaltılarında mutlaka domates, salatalık, biber, maydanoz gibi taze çiğ sebzeler ve taze meyveler bulunsun. Sabah kahvaltısında vitamin ve mineral açısından en önemli ilk besin kaynakları çiğ sebze ve meyvelerdir. Enerji verir ve bağışıklığı yükseltir ve konsantrasyon sağlar.

Tahıllı ekmekler hem sabah kahvaltısı, hem de diğer öğünlerde olmazsa olmaz besin olmalıdır. Sağlıklı diyetin en önemli enerji kaynağı ekmektir. Özellikle tam buğday unu veya çavdar unu ile yapılmış ekmekler tercih edilmelidir.

Yemek sonrası tatlı alışkanlığı yerini daha sağlıklı alternetiflere bırakır. Örneğin meyve ve dondurmadan oluşan bir tatlı, 1 kâse kuru meyve kuruyemiş karışımı veya sütlü bir tatlıda tercih edilebilir. Sıklığı haftada 1-2 yi geçmemelidir.

Kızartma hariç tüm pişirme yöntemleri sağlıklıdır.

Çiğ sebze ve salata her öğünün vazgeçilmezi olmalıdır, sofrayı o süslemeli ve renk vermelidir. Salataya kişi başı 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ilave edilmelidir.