Montignac Diyeti

Montignac diyeti; kalori harcamasının arttırılması veya kalori alımının sınırlandırılmasının yerine glisemik indeksi yüksek besinlerin diyetten elimine edilip glisemik indeksi düşük besinlerle beslenilerek kilo alımının önüne geçmeyi ve kilo kaybını amaçlar. Fransız diyetisyen Michel Montignac tarafından geliştirilen bu diyet modelinde glisemik indeksi düşük yiyecekler, yüksek proteinli yiyecekler ve sebzeler yer alır. Bu diyette Fransız kültüne ait çikolata, peynir ve şarap; İtalyan kültüründen gelen tahıllı ekmek ve makarnalar da yer alır.

Glisemik indeks; 50 gram karbonhidrat içeren bir besinin, 2 saat sonrasında kan şekerini ne kadar yükselttiğinin saf glikoza göre yüzdesidir. Glisemik indeks, alınan bir gıdanın kan şekerini ne kadar yükselttiğini gösterir. 1-100 arasında bir skalaya sahip olan glisemik indekste, 0-55 arasındaki gıdaların düşük glisemik indekse sahip olduğu ifade edilir.
Yüksek glisemik indekse sahip besinler tüketildiğinde pankreas tarafından salgılanan insülin miktarı da artar. Fazla salgılanan insülin, kişinin kilo almasına neden olur. Bu neden Montignac diyetinde, glisemik indeksi düşük olan besinler üzerine odaklanır. 
Montignac, çok düşük kalorili olan şok diyetlere karşıdır. Bu diyetle sağlıklı ve düzenli beslenmek ve 2 ayda 8 kilo vermek mümkündür. Diyet, 2 aşamadan oluşur. İlk aşama, zayıflama aşamasıdır. Bu aşamada yüksek glisemik indeksine sahip besinlerin diyetten çıkarılması ve kötü beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi amaçlanır. Örneğin; diyetten beyaz un, şeker, pirinç, patates gibi glisemik indeksi yüksek besinler çıkarılır. İkinci aşamada ise kiloyu korumak hedeftir. Sağlıklı beslenmeye ve kilo kontrolüne odaklanır. 

Montignac diyetinde 3 ana öğün ve ara öğünler bulunur. Kan şekerinde dalgalanmalara neden olmaması için öğünlerin kesinlikle atlanmaması gerekir. Bu diyeti uygularken kadınlar günde en az 60 gram, erkekler ise günde en az 70 gram olmak üzere, kilo başına 1 gram protein alınmalıdır. Günlük alınan protein miktarının yarısını hayvansal protein kaynaklarından, diğer yarısını bitkisel protein kaynaklarından karşılanması gerekir. Montignac diyetinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise, proteinlerin ve karbonhidratların aynı öğünlerde tüketilmemesi gerekliliğidir. 
Montignac’a göre öğle yemeğinde daha fazla, akşam yemeğinde daha az besin tüketilmelidir. Genellikle öğle yemeğinde et, tavuk veya balık ve yanında sebze veya salata tüketilirken, akşam yemeğinde tam buğday ekmeği ve sebze yemeği tüketilir. Meyve tüketimi ise öğünlerden ayrı olmalıdır.

Montignac diyetindeki kuralların büyük bir kısmı sağlıklı beslenme kurallarıyla benzerdir. Düşük glisemik indeksli besinlerin tüketilmesinin özellikle diyabetli hastalar için olumlu etkileri vardır. Diyet oldukça çeşitlidir, birçok diyette olduğu gibi tek tip beslenme yoktur. Şok diyet değildir, uzun sürelidir. Bu diyetle kilo kaybı yavaş olmasına rağmen kalıcıdır. Sağlıklı denilebilecek kilo kaybı da bu diyette olduğu gibi yavaş ve kalıcı olmasıdır. Ancak diyetin bazı sakıncalı yanları da bulunabilir. Tüm diyetlerde olduğu gibi bu diyete başlamadan önce de bir diyetisyene başvurmak gerekir. Örneğin; bu diyette protein ve yağ alımının fazla olması dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu diyetin olumsuz yanı ise, ömür boyu bazı gıdaların yasaklanmasıdır. Yüksek glisemik indekse sahip bazı besinlerin hiç tüketilememesi sonucu birtakım olumsuz durumla karşılaşılabilir. Özellikle bazı karbonhidratları hiç tüketemeyecek olmak vitamin ve mineral eksikliğine yol açabilir.