Mide Botoksu Sonrası Beslenme
Clostridium Botulinum bakterisinden elde edilen botulinum toxin’in endoskopik yöntemler ile mideye uygulanarak kasların inhibe edilmesiyle midenin geç boşalmasını sağlayarak kilo vermeye olanak sağlayan bir yöntem olduğu ileri sürülmektedir.
Mide botoksu sonrası beslenmede operasyon sonrası ilk 3 saat hasta aç kalmalıdır. Daha sonrasında berrak sıvılarla beslenmeye başlayabilir. Benim bu süreçteki önerim birkaç damla su ile beslenme sürecine başlanması yönünde olacaktır.
Ardından süreci izleyen ilk 3 gün berrak sıvı diyet dediğimiz, tanesiz, berrak sıvılarla hazırlanmış gıdalar yavaş yavaş yudum yudum tüketilebilir. Su, %100 şeker ilavesiz elma suyu, baharatsız tanesiz et ve tavuk suyu çorbaları, çok çok sulandırılmış ayran, rezene ve ıhlamur gibi bitki çayları tüketilebilir.
4. Gün ve sonrasında ana ve bol ara öğünden oluşan katı gıdalara yavaş yavaş geçilmeye başlanabilir. Fakat bu süreçte besin seçimine dikkat edilmelidir. Besin seçerken öncelikle proteinler ve sebzeler; son olarak karbonhidratlar ve nişastalı gıdalar tüketilmelidir. Midede en uzun süre tokluk sağlayan besinler proteinlerdir.
Daha sonrasında yüksek protein içerikli bir diyet programı ile, sürece devam edilebilir. Bu süreçte bir beslenme uzmanından destek almanız oldukça önemlidir.
Özellikle kaçınılması gereken içecekler bu süreçte hazır meyve suları, asitli içecekler ve alkoldür. Boş kalori olarak da adlandırılabilen bu içecekler, besin içerikleri açısından düşük olup karbonhidrattan zengin içeceklerdir. Yüksek miktarda tüketimleri kilo aldırır. Kemiklerden kalsiyum çekimine sebep olur ve dehidratasyonu oluşturur. Kalorisi yüksek bu içecekler yemeklerle beraber kilo aldırmaya yağlanmaya neden olur ve içeriğindeki tuz ve katkılar nedeni ile dolaşım bozukluğu oluşturabilir.
Metabolizmayı hızlı tutmak mide botoksu sonrası beslenmede atılacak ilk adımdır. Bunun için 3 ana öğün yapmak ve saatlere dikkat etmek şart! Kahvaltı saati 07.00-09.00 aralığını çok geçmemeli ve bunu takiben 5 saat aralıkla öğle ve akşam öğünü planlanmalıdır. Şeker hastalığı veya insülin direnci gibi bir sağlık sorununuz yoksa, 1 veya 2 küçük ara öğün ile açlıklarınızı bastırabilirsiniz. Akşam yemeğinin geç olması ödem şikayetini artmasına sebep olmakta operasyon sonrası şikayetleri artırmaktadır.
Tuz alımına dikkat edilmelidir. Tükettiğimiz peynir, et, sebze ve tahılların tümünde doğal oranda tuz bulunmaktadır, sofrada ek ilave tuz konmamalıdır. Özellikle tuzlu peynirler (ezine/eski kaşar/tulum), şarküteri, turşu, konserve salamura besinler ve soslardan kaçınmak gerekmektedir. Ödemin azalması, dolaşımın düzene girmesi ve vücudun yağ oranının azalması için tuzlu gıdalar azalmalıdır.
Sıvı ihtiyacı bu dönemde artmaktadır. Özellikle bu ihtiyacı su ve bitki çayları ile karşılamak yeterli ve esastır. 2.7 litre sıvı alımı kadınlar için gerekli ölçüdür. 4 bardak yaklaşık 800ml ölçüyü geçmeden bitki çayları da eklenebilir. 4 bardağın üzerinde tansiyon yükselmektedir. Özellikle beyaz ve yeşil çay ilk tercih edilebilecek antioksidan içeriği yüksek ve yağ yakımında karaciğere destek olan bitkisel içeceklerdir.