Küçük Öğrencilerde Beslenmenin Önemi
Okul çağındaki çocuklar, genel olarak fiziksel olarak çok aktiftir. Bu dönemde büyüme ve gelişme de oldukça hızlı olduğundan sağlıklı beslenmesi ve planlanması gerekir. Sonuç olarak, okul çağı çocuklarında beslenme ihtiyaçları yüksek ve kritiktir. Ek olarak beslenmede genetik arka plan, cinsiyet, vücut büyüklüğü ve şekli besin gereksinimlerinin önemli belirleyicileridir. Çinko, iyot, demir ve folattaki eksikliklerin okul çağındaki çocukların bilişsel gelişimi üzerindeki etkileri üzerine yapılan son araştırmalar, beslenmenin çocukların düşünme yeteneği üzerinde bir etkisi olduğunu göstermiştir.
Örneğin, demir ve çinko eksiklikleri nöropsikolojik işlevin bozulması, büyüme ve gelişmenin geriliği, bağışıklığın azalması ve bulaşıcı hastalıklara karşı artan savunmasızlıkla ilişkilendirilmiştir. Optimal sağlık için gerekli besinler şunlardır :
Enerji
Karbonhidratlar ve yağlar büyüme ve fiziksel aktivite için enerji sağlar. Hızlı büyüme dönemlerinde iştahlar artar ve çocuklar sürekli yemek yeme eğilimindedir. Büyüme yavaşladığında, iştah azalır ve çocuklar yemek saatlerinde daha az yer. Beynin düzgün çalışması için enerjiye ihtiyacı vardır ve bu nedenle glikoz temini bu süreçte kritiktir. Okul çalışması gibi bilişsel olarak zorlu görevler, bilişsel işlevselliği arttırmak ve hafıza ve ruh halini iyileştirmek için beyne düzenli glikoz kaynakları gerektirir.
Demir
Çocukların büyüme sırasında kan hacminin hızla artması nedeniyle demire ihtiyacı vardır. Etler, balıklar, kümes hayvanları ve zenginleştirilmiş ekmekler ve tahıllar en iyi diyet demir kaynaklarıdır.
Protein
Protein vücut dokusunu oluşturur, bakımını yapar ve onarır. Özellikle büyüme için önemlidir. Ebeveynlerin çocukları günde iki ila üç porsiyon protein yemeye teşvik etmesi önemlidir. Çocuklar için iyi protein kaynakları arasında et, balık, kümes hayvanları, süt ve diğer süt ürünleri bulunur.
Esansiyel Yağ Asitleri
Doymamış yağ asitlerinin eksikliği okul performansını olumsuz yönde etkileyebilir. Randomize kontrollü bir çalışmada, 102 disleksik okul çağındaki çocuklarda yağ asidi takviyeleri ile altı aylık tedavi, standart tek kelime okuma testlerinde okuma yaşını önemli ölçüde iyileştirdiği görülmüştür. (Disleksi ve Dispraksi, yazım, el yazısı ve yazılı ifade güçlüğü ile ilişkilidir. )
Kalsiyum
Kalsiyum, güçlü kemik ve diş yapımında önemlidir. Çocukluk yıllarında kalsiyum ihtiyacı karşılanmadığında kemik yoğunluğu azalır. Osteoporoz, zayıflamış bir kemik hastalığı, yetişkinlerin önemli bir bölümünü etkiler. Bu, diyetler yeterli kalsiyum yönünden zengin besinler sağlamazsa çocuklukta başlar. Süt ve süt ürünleri ve bazı koyu yeşil, yapraklı sebzelerden iyi kalsiyum kaynaklarıdır.
Ebeveynler çocukların sağlıklı yemelerine yardımcı olmak için ne yapabilir?
Ebeveynler çocukları için rol modellerdir, bu nedenle ebeveyn tarafından oluşturulan diyet alışkanlıklarının çocuğa yansıtılması muhtemeldir. Yetişkinlerin rol modelleme sağlıklı beslenme kalıpları, evde sağlıklı yemekler ve atıştırmalıklar sağlarken çocukların yeme kalıpları üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Ebeveynler çeşitli yiyecekler sağlamalı ve düzenli yemek ve atıştırmalık süreleri oluşturmalıdır.
Çoğu durumda, aile yemeklerinin planlanmasında Besin Piramidi’ne atıfta bulunulursa, besin ihtiyaçları yeterince karşılanacaktır. Gıda Piramidi, her yaş için sağlıklı beslenmeyi teşvik etmektedir. Günlük yemek seçenekleri için genel bir rehber olması amaçlanmıştır.
Çocukluk çağı beslenmesinde eğer çocuğun yeteri kadar beslenmediğini veya gerekenden fazla beslendiğini (obezite ) fark ederseniz muhakkak bir beslenme ve diyet uzmanından yardım almanızı öneririm.