Kanser Hastalarında Beslenme

Kanser hastalıklarında beslenme tedavinin seyri açısından oldukça önemlidir. Beslenme alışkanlıkları normal zamanda da önemli yer tutmaktadır. Kanser tanısı konulmuş olan bir hastanın beslenmesine belli düzen getirilmelidir. Yapılan araştırmalarda kanser tedavisi gören bireylerin beslenmesinin düzenlenmesi uygulanacak olan kemoterapi, radyoterapi ve ameliyatlara karşı oluşabilecek yan etkilerden de korur.

Kanser hastalarının beslenmesi konusunda bu dönemde çok fazla öneriler olacaktır. Bu sebepten bir beslenme uzmanı eşliğinde belirlenen program ile beslenmesi en doğrusu olacaktır. Her kanser hastasının beslenme listesi aynı değildir. Dolayısı ile beslenme uzmanının günlük alması gereken besin miktarını ayarlaması hayati önem taşımaktadır.

Tedavi sırasında yeterli ve dengeli beslenmeniz;

    • Hastanın kendini daha iyi hissetmesine
    • Güçlü ve enerjik olmasına
    • Enfeksiyon riskinin azalmasına
    • Kilo kontrolünün sağlanabilmesine yardımcı olacaktır.

En dikkat edilmesi gereken konu tedavi sırasında hastanın kendini güçlü hissetmesini sağlamaktır. Kanser hastalığında stndart bir beslenme şekli ne yazıkki yoktur. Hastalığın tipi, evresi , kullanılan ilaçlar tüm detayları ile incelenmeli ve beslenme listesi o şekilde hazırlanmalıdır.

Bireylerin bu dönemde kilo korumaları önemlidir. Tedaviye başlamadan önce ideal kilo seviyesine gelmelerini sağlamak faydalı olacaktır. Kilonun ideal seviyede kalması tedavinin seyri açısından oldukça önemlidir. Uygulanan kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi işlemler beslenmeyi olumsuz yönde etkileyecek yan etkiler gösterecektir. bunu da göz önünde bulundurmak gerekir ise bireylerin ideal kilolarına ulaşmaları ve kilolarının korunması önemlidir.

Kanser tedavisi gören hastalar nasıl beslenmelidir?

    • Öğün sayısı günde en az 5 olmalıdır.
    • İşlenmiş ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır.,
    • Protein tüketimine dikkat edilmelidir.
    • Uygulanan kemoterapinin yan etkilerini en aza indirmek adına günde en az 2 litre su içilmelidir.
    • Şekerli besinlerden uzak durulmalıdır.
    • Tam tahıllı (kepekli) yiyecekler tercih edilmelidir.
    • Alternatif tıp çözümleri hekime danışmadan kullanılmamalıdır.

Protein ve Karbonhidratlar

Proteinler büyüme , hücre yenilenmesi ve gelişmesi, bağışıklık sistemi için önce gelen besinlerdendir. Kanser tedavisi gören hastaların uygulanan tedaviler ve yapılan işlemler nedeniyle zarar gören hücrelerinin yenilenmesi için protein önemli yer tutmaktadır.

Karbonhidratların başlıca görevi vücuda enerji sağlamaktır. Sağlık açısından basit karbonhidratlar tercih edilmelidir. Pekmez, bal esmer şeker basit karbonhidratlardır ve yüksek kalori içerirler. Yüksek oranda karbonhidrat tüketmek vücutta insülin hormonuna karşı direnç gelişmesine neden olur. Bu sebeple sadece kanser hastaları değil tüm bireylerde karbonhidrat alımının sınırlandırılması gerekir.  Bunların  yanı sıra yağlar , vitaminler, mineraller ve su tüketimine de dikkat edilmelidir.

Tedavi sırasında bulantı, kusma , halsizlik, kilo kaybı , kabızlık  en sık görülen rahatsızlıklardır. Bu durumlarda mutlaka hekim kontrolünde olunmalıdır. Kanser tedavisi devam ederken olumlu düşünce ve sağlıklı diyet tedaviye olumlu etki edecektir.