Hamilelik Döneminde Beslenme

Beslenme ve Diyet uzmanları olarak hamilelik süresince sağlıklı bir gebeliğin oluşması ve devamı açısından bazı kriterleri göz önünde bulundururuz.

Bu kriterler;

    1. Uygun kilo alımı
    2. Dengeli beslenme
    3. Düzenli egzersiz
    4. Uygun ve zamanında vitamin ve mineral takviyesi alınmasıdır.

Diyet, Beslenme ve Kalori Önerileri

Sağlıklı bir hamileliği sürdürmek için her gün yaklaşık 300 ekstra kalori gerekir. Bu kaloriler dengeli dağılmış ( bitkisel , hayvansal kaynaklı )  protein, meyve sebze ve tahıllardan oluşmalıdır. Yüksek şeker içerikli gıdalar ve yağlar minimum düzeyde tutulmalıdır.

Sağlıklı ve dengeli bir diyet, bulantı ve kabızlık gibi bazı gebelik semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Hamilelik Sırasında Sağlığınıza ve Fetal Gelişime Katkıda Bulunan Gıdalar :

Sebzeler : Havuç, kabak, ıspanak, pişmiş yeşillik, domates ve kırmızı tatlı biber (A vitamini ve potasyum içerikleri yüksektir)

Meyveler : Kavun, mango, kuru erik, muz, kayısı, portakal ve kırmızı veya pembe greyfurt (potasyum içerikleri yüksektir)

Süt Ürünleri : Yağsız veya az yağlı yoğurtlar, süt,  soya sütü (kalsiyum, potasyum, A ve D vitamin içerikleri yüksektir)

Tahıllar : Tahıllar / pişmiş tahıllar (demir ve folik asit içerikleri yüksektir)

Yüksek Protein İçerikli Gıdalar :

Fasulye ve bezelye; fındık ve diğer yağlı tohumlar; yağsız sığır eti, kuzu eti; somon, alabalık ve sardalya

Hamilelikte Kaçınılması Gereken Gıdalar :

Hamilelik sırasında aşağıdaki yiyecekleri yemekten kaçınmalısınız.

    • Pastörize edilmemiş süt ve pastörize edilmemiş süt ile yapılan gıdalar (beyaz peynir, queso blanco ve fresk dahil olmak üzere yumuşak peynirler)
    • şlenmiş etler (salam , sosis, sucuk gibi )
    • Çiğ ve az pişmiş deniz ürünleri, çiğ veya az pişmiş yumurta ve et. Bu dönemde çiğ balık ile yapılan suşi de önermemekteyiz (pişmiş suşi güvenlidir).
    • Konserve füme deniz ürünleri

Güvenli Gıda Kullanımı için Yönergeler

Yiyecekleri saklarken ve pişirirken bazı genel gıda güvenliği yönergelerine uymanızı öneririm.

Mutlaka : Yemeden, kesmeden veya pişirmeden önce tüm ham ürünleri akan musluk suyu altında iyice durulayın.

Temizleme : Pişmemiş yiyecekleri kullandıktan ve hazırladıktan sonra ellerinizi, bıçaklarınızı, tezgahlarınızı ve kesme tahtalarınızı yıkayın.

Pişirme : Sığır eti, büyükbaş hayvan eti veya kümes hayvanlarını bir gıda termometresi ile doğrulanmış güvenli bir iç sıcaklığa kadar pişirin.

Soğutma / Depolama : Bozulabilir tüm yiyecekleri mikrop ürememesi açısından derhal soğutun. Buzlukta bekletilen ürünleri maksimum 6 ay içerisinde tüketin.

Prenatal Vitamin ve Mineral Takviyeler

Beslenme ve diyet uzmanınız siz gebe kalmadan önce tüm beslenme ve diyet ihtiyaçlarınızın karşılandığından emin olacak size özel bir beslenme programı oluşturacaktır.

Bununla birlikte doğum öncesi hiçbir ek takviye, sağlıklı bir diyetin yerini alamaz.

Folik Asidin Önemi

ABD Halk Sağlığı Servisi, çocuk doğurma çağındaki tüm kadınların her gün 400 mikrogram (0.4 mg) folik asit tüketmesini önermektedir.

Folik asit içeriği yüksek besinler:

    • Bazı yeşil yapraklı sebzeler
    • Çilek, kuru yemiş, fasulye, narenciye

Folik asit, beynin ve omuriliğin doğum kusurları olan nöral tüp defekti riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Nöral tüp defektleri değişen derecelerde felç, inkontinans ve bazen de zihinsel yetersizliğe yol açabilir.

FOLİK ASİT, ÇOĞU NÖRAL TÜP DEFEKTİNİN ORTAYA ÇIKTIĞI GEBE KALDIKTAN SONRAKİ İLK 28 GÜN BOYUNCA EN YARARLIDIR. NE YAZIK Kİ, 28 GÜN ÖNCE HAMİLE OLDUĞUNUZU FARK ETMEYEBİLİRSİNİZ. BU NEDENLE, FOLİK ASİT ALIMINIZ GEBE KALMADAN ÖNCE BAŞLAMALI VE HAMİLELİĞİNİZ BOYUNCA DEVAM EDİLMELİDİR. BESLENME UZMANINIZ VEYA HEKİMİNİZ, BİREYSEL İHTİYAÇLARINIZI KARŞILAMAK İÇİN UYGUN MİKTARDA FOLİK ASİT ÖNERECEKTİR.