0/3 Yaş Beslenmesi

0-3 yaş dönemi beslenme alışkanlıkları kazandırılması adına önemli bir süreçtir. Bu süreçte ebeveynlere önemi rol düşmektedir. Ek gıda dönemi ile başlayan beslenme yolcuğu her dönem değişkenlik göstererek sürmektedir. Çocuklar sürekli olarak büyüme ve gelişme döneminde olduklarından bazal metabolizmaları için harcanan enerji yüksek olmalıdır. Vücudun düzenli çalışabilmesi için yeterli düzeyde enerji alımı sağlanmalıdır. Yetişkinlere göre daha aktif bir gündelik yaşantıları olan çocukların beslenme düzenleri de buna göre organize edilmelidir.

Günlük beslenme programlarında mutlaka 4 temel besin grubu bulundurulmalıdır. Öğünler 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere düzenlenmelidir. Öğün atlamama alışkanlığı bu dönemde kazandırılırsa yetişkinlik döneminde de sağlıklı beslenme alışkanlığının ilk adımı atılmış olur.

Çocuk beslenmesinde mutlaka öğün saatlerinde küçük servisler, kolay tutulabilen çatal, kaşık ve yine kolay tutulabilen bardak kendi kullanabilecekleri şekilde sunulmalıdır. Porsiyonlar yiyebilecekleri kadar verilmelidir. Fazla yedirme çalışmaları annelerin sık yaptığı hatalardan biridir. Bu davranış çocuğu beslenme alışkanlığı kazanmaktan alıkoyar ve önerilmemektedir.

Çocukların beslenme alışkanlığı kazandığı bu dönemde yapılabilecek birkaç öneriyi şu şekilde sıralayabiliriz.

    • Yeni bir besin sunulacağında sevdiği besinler ile birlikte sunulması
    • Yemek saatinde televizyon, telefon veya tablet bulundurulmaması
    • Tüm aile bireyleri ile aynı anda masada çocuk da bulundurulmalıdır böylelikle beslenme saati kavramı oluşmuş olacaktır.

Beslenme çocuk gelişiminde önemli rol oynar demiştik. Su tüketimi sağlıklı beslenmede önemli yer tutar. Çocukluk döneminde su tüketimine teşvik etmek gerekir. 1-3 yaş döneminde ortalama günlük tüketilmesi gereken su miktarı kg başına 100- 120 ml’dir.

Hazır ve paketli gıdalar çocuk ve bebek beslenmesinde yer almamalıdır. Özellikle içeceklerde meyve suları paketlemelerindeki sevimli kahramanlar ile her ne kadar göze hitap etse de içerdikleri koruyucular ve şeker miktarı sebebiyle uygun değildir. Ev yapımı taze sıkılmış meyve suları bu gibi durumlarda tercih edilmelidir. Taze sıkılmış meyve sularının asit içeriği fazla olabildiğinden su ile seyreltilip verilebilir.

Çocuk beslenmesinde verilmemesi gereken besinler de mevcuttur. Cips, tatlı- tuzlu krakerler, çikolata çay, kahve, asitli içecekler çocukların tüketmesi önerilmeyen içeceklerdir ve yiyeceklerdir. Abur cubur olarak tabir edilen besinler yerine sağlıklı atıştırmalıklar hazırlanıp bu dönemi daha verimli geçirmek mümkün olabilir Alerjik besin grupları da beslenmeye geçilen bu ilk dönemde verilmemelidir.

Ek gıda döneminde de başlayabilen besin reddi sık karşılaşılan bir durumdur. Bu durum ebeveynleri endişelendirse de gelişimin bir parçasıdır. Bu gibi durumlarda baskıcı olup zorla yedirmek yerine seçme hakkını çocuğa vermek daha uygun olacaktır. Yumurtayı sevmeyen bir çocuğa protein içeren yoğurt denenebilir.

Beslenme gelişim döneminin bir parçasıdır. Bu dönemde ebeveynler ile çocuk arasındaki iletişim bozulmadan her çocuğun gelişim sürecinin farklı olabildiğini unutmadan yönetmek sağlıklı olacaktır.