Öğle Yemeğinde Beslenme

Günün tam da ortasına denk gelen öğle yemeği öğünü günün devamındaki enerjinin dengelenmesi için oldukça önemlidir. Mutlaka ki her öğünün kendi saatleri içerisinde önemli yerleri vardır. Bu öğünlerden biri olan öğle yemeğinde geçiştirici ve besleyici olmayan besinler tüketmek doğru değildir. Öğle yemeğinde sindirim sistemini zorlamayan aynı zamanda da protein içeriği yüksek olan besinler tüketmek gerekir.

Çalışan bireyler için bazen öğle yemeği atlanan bir öğün olabiliyor. Çalışma temposunun yüksek olduğu bu dönemde yemek yemeye ayırdığımız sürece azalmakta fakat bunun önüne geçmemiz de gerekmektedir. Sağlıklı beslenmenin en önemli kuralının öğün atlamamak olduğunu artık biliyoruz. Yoğun olacağını önden tahmin ettiğimiz günler için sağlıklı alternatifler ya da kolay bulunan besinler ile öğünümüzü atlamadan yapmanız en doğrusu olacaktır.

Her öğün için çeşit miktarının olması önemlidir. Öğle yemeğinde çeşit bulunamadığında çorba, salata, yüksek proteinli sütler ve şeker içeriği yüksek olmayan meyveler alternatif olabilir. Tercihimiz tabi ki her öğüne minimum 30 dakika ayırıp her gün için farklı besin gruplarını tüketmektir. Fast food çoğu zaman aç kalmak yerine tercih edilerek tüketilse de yerine besleyici bir yoğurt ya da salata tercih edildiğinde saha sağlıklı olacaktır. Hazır gıdalar, paketli ürünler öğle yemeği öğününde tercih edilmemelidir. Abur cubur da yine fast food gibi kolay bulunabilir ve pratik geldiğinden sık tercih edilen fakat yapılan en büyük hatalardan biridir.


Öğünler arası sağlıklı ara öğünler mutlaka yapılmalıdır. Öğle ve akşam menüsü arasındaki süre uzun olduğundan bu iki öğün arasında ara öğün yapmak atlanmamalıdır. Çok yağlı veya yağda kızartılmış besinler de bu öğünde tercih edilmemelidir. Öğle yemeğinde de mutlaka 4 besin grubuna yer verilmelidir.

    • Et, tavuk , balık
    • Kuru baklagiller
    • Süt ve süt ürünleri
    • Sebze ve meyveler mutlaka yer almalıdır.

Kilo verme döneminde de öğle yemeği öğününün atlanmaması altın kurallardan biridir. Öğle yemeği kahvaltıdan sonra gelen ve günün tam ortasında vücudun ihtiyacı olan enerji miktarını karşılama görevini üstlendiğinden oldukça önemlidir. Metabolizmanın çalışma hızının bozulmaması öğünler arasındaki dengenin sağlanması ile mümkündür.

Öğle yemeğinde yapılmaması gerekenler;

    • Öğün atlanmamalıdır.
    • Şeker, çikolata (abur cubur) tüketilmemelidir.
    • Gazlı içeceklere yer verilmemelidir.
    • Basit karbonhidratlardan (pirinç pilavı ve makarna gibi) uzak durulmalıdır.

Kendi beslenme programınızı planlayamadığınız durumlarda mutlaka bir beslenme uzmanından destek almanız gerekmektedir. Beslenme uzmanınız sizin için gün içerisinde gerekli olan besin değerlerini organize edip farklı alternatifler de içeren listeler ile size sunacaktır. Sağlıklı günler dileriz.