Kurban Bayramında Beslenme
Kurban bayramı diyince akla yağlı etler, kızartmalar, kavurmalar geliyor. Fakat kolesterolleri fırlatmamak adına sağlıklı beslenmeyi ihmal etmemek gerekiyor.
Kurban bayramında kesilen etlerin tüketilmeden en az 12- 24 saat dinlendirilmesi gerekiyor. Dinlendirilmiş ve buzdolabında bekletilmiş etlerin hem mikroorganizmalarının ölmesi hem de ölüm katılığı dediğimiz rigor mortisin ortadan kalkması için kesilen eti hemen tüketmemeliyiz. Kabızlık, şişkinlik, ishal, mide problemleri ile uğraşmamak için mutlaka bekleme süresine uyalım.
Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır. Buna ekstra dikkat edilmelidir. Çaprak bulaşma ve mikroorganizmaların üremesine olanak sağlayan en önemli detay kesme tahtalarıdır. .
Bunun için pratikte karışıklık olmaması için de farklı renk kesme tahtaları kullanılabilir. Mutlaka kullanılan bıçakta farklı bir bıçak olmalıdır.
Bu dönemde zaten doymuş yağ içeriği yüksek et tüketimi artacağı için kahvaltıda yumurta yerine meyve + light yoğurt, müsli + light süt, yumurtasız menemen gibi kolesterol içeriği cok düşük besinler tüketmek gerekmektedir.
Eğer ki öğle yemeğinde yağlı et kavurma gibi besinler tüketilecekse bu besinleri pişirme seçenekleri olarak kavurma kızartma yerine, sebzelerle birlikte pişirmekte, sebzeli sote yapmakta veya yağsız ızgara şeklinde tüketmekte fayda vardır. Bu durum hem bağırsak sağlığınızı koruyacak hem de kabız olmanızın önüne geçecektir. Etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olduğundan ayrıca yağ eklemeye gerek kalmıyor. Mangal yapılması durumunda ise etlerin kömürleşmemesine, dışı pişen, içi çiğ kalan etlere dikkat edilmelidir.
Genel olarak bu dönemde kolesterol hastalarının kan yağlarını fazla ölçüde yükseltmemek için yağlı etlerden ve sakatatlardan uzak durması gerekmektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.
Etteki demirin daha iyi emilebilmesi açısından yanında limonlu bir salata tüketmeyi ihmal etmeyin. İçecek olarak da tuzsuz veya çok az tuzlu ayran veya su size güzel bir alternatif olabilir.
Bayram tatlılarından uzak durmaya çalışalım. Özel günler senede bir kez oluyor; haliyle yemek istiyoruz ama o durumda da porsiyon kontrolünü elden bırakmayalım. Sonrasında ani şeker düşmeleri ve yükselmeleri ile uğraşmak zorunda kalmayalım.
Bayramda şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tüketmek, kremalı kahveler yerine normal sade kahveler tüketmek fazla kalori alımının önüne geçecektir.
Yine bayram sofralarının olmazsa olmazı sarma ve böreklere karşı mesafeli olmakta fayda vardır. Bunların yerine kuru meyve, taze meyve ve kuruyemiş daha sağlıklı alternatifler olarak ikram edilebilir