Akşam Yemeğinde Beslenme
Günün en önemli öğünlerinden biri olan akşam yemeği ertelenmemelidir. Akşam yemeği obezite , uykusuzluk ve karaciğer problemlerinde önemli rol oynar. Günün tüm yorgunluğunu attığımız bu öğünde gerekli enerji miktarını besinler ile almaya özen göstermeliyiz. Çok boş veya çok dolu bir mide ile yatağa girmemeniz sağlıklı bir dinlenme yaşamanız için önemlidir. İnsan bünyesi gece çok fazla enerji ve kalori yakmadığından akşam yemeğinde çok ağır besinler yemek doğru olmaz. Daha hafif ve çok geç saatlere kalmayan bir öğün saati olmalıdır.
Akşam yemeğinde çok fazla yemek sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Akşam yemeğinde sağlıksız beslenme;
- Uykusuz
- Sıvı tutulumu
- Kabızlık
- Gaz problemleri
- Obezite
Her öğünde olduğu gibi bu öğünde de su tüketilmesine önem verilmelidir. Akşam yemeğini en geç 20:00 de yemiş olmalısınız. Midenin besinleri sindirmesi gece uyku saatlerimizde çok yavaş gerçekleşir. Her besinin sindirilme hızı faklıdır. Akşam yemeklerinde sindirimi kolay besinler tüketmek sabah uyandığınızda daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.
Sağlıklı bir akşam yemeğinde neler olmalıdır?
- Mutlaka sebze ve protein gruplarını içermelidir.
- Lif içeren besinler hem bağırsak floranızı olumlu yönde etkileyecek hem de konstibasyon gibi sorunların önüne geçecektir.
- Protein miktarı yüksek beslenmek sizi daha uzun süre tok tutacağı için hem yemek sonrası atıştırma isteğiniz daha az olacaktır. Bu durumda da abur cubur ve boş kalorili besinlere olan eğilim azalacaktır.
Gece geç yemeyi teorik olarak önermesek de gece çalışan bireylerin 5 saatte bir ana öğün 2 saatte bir ara öğün yapmaları gerekmektedir. Fakat geç saatte güneş ışığının olmaması ile bazal metabolizma hızı düşeceği için bu dönemde tüketilen besinler kilo almamıza yatkınlığı arttıracaktır. Böyle durumlarda 2-3 saatte bir gelen açlık hissine 1 su bardağı ayran veya 1 su bardağı kefir veya 1 avuç leblebi veya 2 kepekli grisini veya bir dilimli peynir tüketilebilir. Ara öğün yapmak kan şekeri regülasyonunu sağlar.
Akşam yemeğinde neler yapılmamalıdır?
- Çok yoğun yağ ve şeker içerikli besinlerden uzak durulmalıdır. Akşam saatlerinde metabolizma hızı yavaşladığı için yağlı etler, kremalı çorbalar, Sos oranı yüksek olan salatalar, pilav, makarna gibi basit karbonhidrat içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Asitli ve alkol oranı yüksek olan içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Tatlı tüketilmemelidir.
- Çay kahve gibi besinler su yerine geçmeyeceği için tüketilmemelidir.
Mutlaka akşam yemeğinden sonra fiziksel aktivite yapmak hem uzun dönemde metabolizma hızınızı hızlandıracak hem de bedensel sağlığınıza olumlu etkide bulunacaktır. Detaylı bilgi için lütfen bir beslenme uzmanı ile görüşün. Sağlıklı günler…