Çocuklarda Beslenme
Yeni yürümeye başlayan çocuklar ve okul öncesi çocuklarda büyüme hızı oldukça fazladır.
Doku ve hücre gelişimi için yeterli protein alımı; güçlü, sağlıklı kemik ve diş gelişimi için mutlaka kalsiyum gereklidir. Bebek ve küçük çocuklarda yetişkin bir kişiye göre 6 kat fazla D vitamini, 4.5 kat fazla kalsiyum, 4 kat fazla C vitamini, 3.5 kat fazla çinko, 4.5 kat fazla demir ihtiyacı var. Bu yüzden bebeklerin gıdaları besleyici içeriğe sahip olmalıdır.
Çocukluk çağında çocuğa sağlıklı beslenme bilincinin verilmesi ; yetişkinlik döneminde obezite gelişme riskinin minimuma inmesi açısından büyük önem arz etmektedir.
Bu dönemde çocuklara muhakkak ana ve ara öğünlerle beslenme planı oluşturulmalıdır. İdeal olan beslenme planı 3 ana, 3 ara öğün şeklindedir. Her ana öğünü, her gün düzenli olarak hazırlayın. Böylelikle öğün kavramını öğrenecektir. Özellikle aile ile birlikte tüketilen öğünlerde çocuğunuza beslenmeniz ile örnek olmaya gayret edin.
- Mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltıda yumurta , peynir çeşitleri ve süte mutlaka yer verilmelidir. Bunun yanısıra tahıllı ekmekler ve sebzeler de beslenmeye eklenebilir.
- Öğle ve akşam yemeklerinde; et, tavuk, balık, kurubaklagil, peynir gibi muhakkak bir yüksek kaliteli protein grubu bulunmalıdır. Yanında yoğurt veya salata eklenebilir.
- Haftada 2-3 gün mutlaka sebze yemeklerine; 2 gün mutlaka balık etine yer verilmelidir.
- Ara öğünlerde mevsim meyveleri, süt , yoğurt, kefir gibi gıdalar tüketilebilir.
- Mutlaka günde 8-10 su bardağı su tüketilmelidir.
- Tatlı ve şeker tüketiminin minimumda tutulmasını öneririz. Karnını doyurmadığı gibi gereksiz yere fazla kalori almış olur. Şeker (sükroz, dekstroz, fruktoz, glukoz, mısır şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, bal, akçaağaç şurubu, arpa maltı, şeker pekmezi, pirinç şurubu, kamış suyu v.b.) içeren besinlerden uzak tutmak oldukça yararlı olacaktır. Unutmayın ki oluşmuş yağ hücreleri vücutta asla yok olmamaktadır.
- Çocuğunuzu yedirirken yemeğine odaklanmasını sağlayın. Ne kadar yediğini, ne yediğini fark edebilmek için TV izlerken, PC başındayken, kitap okurken yemek yemekten ve yedirmekten kaçının.
- Metabolik işlevlerin ve günlük aktivitelerin yerine getirilebilmesi için gereken enerjinin diğer büyük kısmı da yağlar ve şekerlerden sağlanmaktadır. Günlük enerjinin yağlardan sağlanan oranı %30’u, şekerden sağlanan oranı ise %10’u aşmaması önerilmektedir. Yemeklik yağ olarak, bitkisel yağların kullanılması ve şekerli yiyeceklerin tüketim sıklığının dengelenmesi önerilmektedir.
Kaçınılması gereken önerilmeyen gıdalar;
- Margarin
- Krem peynir
- Mayonez
- Sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünleri
- Kızartılmış yiyecekler
- Cipsler
- Şerbetli, hamur işi tatlılar
- Pilav
- Ekmek
- Hamur işleri
- Gazlı içecekler